HARDERWIJK - Een aantal dierenorganisaties protesteert donderdag tegen verdere gevangenschap van de orka Morgan in het Dolfinarium in Harderwijk.

Ze zullen symbolisch een orka vrijlaten. De zogeheten Orka Coalitie meldde woensdag de onafhankelijkheid van de wetenschappers van het Dolfinarium in twijfel te trekken.

Die wetenschappers willen eerst de familie van de orka vinden, voordat ze Morgan vrijlaten.

Wietse van der Werf, woordvoerder van de Orka Coalitie, vreest dat er commerciële belangen meespelen bij het Dolfinarium.

Miljoenen euro's

''Zo'n orka is miljoenen euro's waard. Volgens andere wetenschappers kan Morgan wel degelijk weer de natuur in. Morgan in een zeezoogdierenpark plaatsen is niet per se veiliger. In gevangenschap is het ook maar de vraag hoe ze op de andere orka's reageert.''

Een woordvoerder van het Dolfinarium zegt dat het aan de wetenschap is om uit te zoeken waar orka Morgan in de toekomst moet leven. ''Wij vangen de dieren niet uit commerciële motieven op maar vanuit de filosofie ze een goede toekomst te geven.''

Het Dolfinarium heeft hulp van buitenaf gevraagd omdat het niet gespecialiseerd is in de opvang van orka's. De woordvoerder ontkent niet dat de wetenschappers bekenden zijn. ''De wereld van deskundigen op gebied van zeezoogdieren is klein, maar de wetenschappers opereren onafhankelijk.''

Namen wil hij niet prijsgeven. Pas bij de presentatie van het rapport in november wordt bekendgemaakt wie de adviezen hebben opgesteld.

Gezond

De jonge vrouwtjesorka was in juni in de Waddenzee gevonden, wat zeer uitzonderlijk is. Ze bleek verdwaald, versuft en verzwakt.

Sinds de reddingsactie heeft het zeedierenpark al enkele honderden mailtjes ontvangen van dierenwelzijnsorganisaties met het verzoek Morgan vrij te laten. Het Dolfinarium heeft na het redden van de orka uit de Waddenzee gepoogd het beest weer gezond te krijgen.

Het gaat goed met Morgan, aldus de woordvoerder. ''Ze is goed op gewicht gekomen en ook haar bloedwaarden zijn goed.''

Het ministerie van Landbouw moet besluiten of Morgan vrijgelaten kan worden.