DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders heeft niets te maken met een demonstratie die onder meer leden van de rechtse English Defence League (EDL) op 30 oktober willen houden in Amsterdam.

Ook ziet hij liever dat de demonstratie er niet komt als er ook maar enige kans is op geweld.Wilders zegt dat dinsdag in de Telegraaf.

Wilders: ''Ik heb helemaal niets met die demonstratie. Ik heb er niets mee te maken en dus ook niet met de EDL.''

''Mensen denken dat die club die demonstratie op mijn verzoek heeft geregeld, maar ik ken ze alleen uit de krant en heb er nooit contact mee gehad.''

Tegendemonstratie

De demonstranten willen steun betuigen aan Wilders. Een groep antifascisten heeft inmiddels een tegendemonstratie aangekondigd. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil de betogingen niet verbieden, maar riep maandag wel op tot een vreedzaam protest.

Wilders: ''Als die demonstratie komt: ik verafschuw alles wat met geweld te maken heeft. Als er ook maar enige kans is op geweld, heb ik liever dat het wordt afgeblazen. Ik moet er niet aan denken dat er straks tussen voor- en tegenstanders een veldslag wordt geleverd.''

''Daar zit ik totaal niet op te wachten'', aldus de PVV-leider in het dagblad.