Politie heeft potentiële overvallers in vizier

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie houdt 250 potentiële overvallers in de smiezen. In elk van de vijf districten in de stad hebben agenten vijftig personen in kaart gebracht aan de hand van hun criminele loopbaan, zegt korpschef Bernard Welten zaterdag in een interview in Het Parool.

De politie heeft van iedereen een zogeheten daderkaart gemaakt met daarop hun signalement, adres en leefwijze.

Op die manier heeft de politie de overvallers in spé in het vizier voor het geval ze daadwerkelijk toeslaan. ''Die jongens zijn zo gewiekst en ingewijd in het strafrechtsysteem, dat ze niet eenvoudig zijn te pakken'', aldus de korpschef.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zijn medewerking toegezegd bij de aanpak van de criminelen. Een onderzoek van de politie heeft aangetoond dat overvallers gemiddeld 22 jaar oud zijn als ze hun eerste overval plegen. De meeste geselecteerden zijn echter al op jonge leeftijd in aanraking geweest met de politie, ruim een kwart zelfs al voor zijn twaalfde jaar. Een derde van de personen op de lijst pleegde geweld bij het eerste misdrijf en ongeveer een kwart heeft al meer dan een overval op zijn naam staan. Ruim 90 procent van de 250 criminelen is man.

Amsterdam doet er veel aan om het aantal overvallen in de stad terug te dringen. Vorig jaar waren er 547 van dit soort misdrijven in de hoofdstad, 11 procent meer dan in 2008. Vorige week nog werd een juwelier doodgeschoten bij een overval op zijn zaak aan de Jan Evertsenstraat.

Lees meer over:
Tip de redactie