Overledene steeds vaker licht gebalsemd

APELDOORN - Steeds vaker wordt ervoor gekozen om mensen na hun dood licht te laten balsemen. Deze nieuwe techniek (thanatopraxie) zet het ontbindingsproces een aantal dagen stil en is sinds begin dit jaar wettelijk in Nederland toegestaan. Een woordvoerder van uitvaartorganisatie Dela bevestigde zaterdag een bericht hierover in het AD.

Bij de methode wordt conserveermiddel aan het lichaam toegevoegd. Voordeel is dat een overledene thuis in bed kan worden opgebaard en niet op een aparte plek op een koelplaat hoeft te liggen. Verder blijft het vochtgehalte in de huid op peil, waardoor het gezicht niet smaller wordt en de overledene er natuurlijker uitziet.

Alleen al via Dela is de nieuwe wijze van opbaren dit jaar tot nu toe driehonderd keer uitgevoerd. Gezien de stijgende belangstelling is de verwachting dat dit aantal volgend jaar zeker boven de duizend uitkomt.

''Het lijkt of de overledene ligt te slapen. Hij of zij ziet er minder dood uit'', aldus de woordvoerder van Dela. Dat is voor de nabestaanden echter mogelijk ook een nadeel omdat het moeilijker kan zijn afscheid te nemen. Verder moet de overledene wel eerst naar een uitvaartcentrum.

Niet in huis

De techniek kan niet in huis worden toegepast. Al met al liggen de kosten iets boven een normale opbaring thuis, mede omdat een koelinstallatie niet nodig is.

In ons land zijn inmiddels tientallen gediplomeerde thanatopracteurs. Zij zijn opgeleid in het buitenland. In ons omringende landen bestaat de techniek al langer. In grote landen is het praktisch nut ook groter wegens het soms noodzakelijke vervoer van de dode over langere afstanden, waardoor deze in een betere toestand blijft.

Lees meer over:
Tip de redactie