Oproep tot tegenactie bij pro-Wildersprotest

AMSTERDAM - Een groep antifascisten roept op tot een tegenprotest bij de pro-Wildersdemonstratie op zaterdag 30 oktober in Amsterdam.

De Antifa!-Amsterdam en de AntiFascistische Aktie (AFA) Nederland willen in verzet komen tegen de komst van het volgens hen ''racistisch tuig'' dat die dag op het Museumplein zijn steun wil betuigen aan de PVV-leider, zo lieten ze zaterdag weten.

Een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaf aan dat de gemeente op de hoogte is van de plannen voor tegendemonstraties.

Voorwaarden

Ook het protest van de pro-Wildersactivisten, de extreem-rechtse leden van de English Defence League, is aangekondigd. ''We gaan nu goed kijken onder welke voorwaarden we de demonstraties door kunnen laten gaan'', aldus de zegsman.

''Het kan goed zijn dat we een aantal voorwaarden stellen, bijvoorbeeld door een andere locatie aan te wijzen of de groepen op verschillende plekken of tijdstippen te laten demonstreren.''

Politie-inzet

Voor Van der Laan staat het recht op demonstreren voorop. ''Dat weegt zwaar en geldt voor iedereen'', stelde de woordvoerder. ''Ook als je weet dat de kans op gedoe groot is en het veel politie-inzet vergt.''

Nederland Bekent Kleur liet eerder al weten dat de groep extreem-rechtse betogers bekend staat om demonstraties met een gewelddadig karakter. Onder hen bevinden zich racistische skinheads en voetbalhooligans, aldus de antiracismeorganisatie.

Vreemdelingenhaat

Ook het Platform tegen Vreemdelingenhaat heeft een tegenprotest aangekondigd op 30 oktober. Deze groep, met vertegenwoordigers van diverse organisaties en andere betrokkenen die zich zorgen maken over de opkomst van Geert Wilders en zijn partij, heeft al aangegeven dat ze bij De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein wil demonstreren.

Dit om ervoor te zorgen dat het er vreedzaam aan toe gaat en om confrontaties te vermijden, aldus het platform op zijn website.

Tip de redactie