Scholen voor kinderen met gedragsproblemen vol

AMSTERDAM - Scholen voor kinderen met ernstige gedrags- of psychiatrische problemen zitten overvol. In klassen zitten meer kinderen dan de landelijke norm toestaat en in zeker twee provincies zitten leerlingen thuis wegens ruimtegebrek op de zogeheten cluster 4-scholen.

Dat schrijft Trouw zaterdag.

In het noorden van het land is sprake van een sterke toename van de vraag aan cluster 4-onderwijs, zegt de noordelijke koepelorganisatie Renn4. Kinderen uit Groningen worden naar Drachten of Leeuwarden gestuurd of zitten thuis.

De reden van de toestroom is onduidelijk, maar heeft mogelijk te maken met bezuinigingen op een lichtere tak van speciaal onderwijs. Volgens Renn4 hebben alle provincies met het probleem te maken.

Duidelijkheid scheppen

De landelijke vereniging van cluster 4-scholen, lvc4, verwacht dat scholen na de kerstvakantie leerlingen zullen moeten weigeren. Ouders zullen naar de rechter stappen, denkt directeur jan Menting. "Dat heeft niet onze voorkeur, maar misschien dat de rechter duidelijkheid kan scheppen over wat nodig is om deze leerlingen goed te begeleiden."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie