Lid Hofstadgroep Jason W. keert zich af van extremisme

AMSTERDAM - Het vermeende lid van de Hofstadgroep Jason W. heeft het moslimextremisme naar eigen zeggen de rug toegekeerd.

In een zaterdag in de Volkskrant gepubliceerde brief noemt de terreurverdachte het streven om een islamitische staat te realiseren ''een totale mislukking''.

''De idealen die ik eens huldigde zijn teloor gegaan en ik ben tot het besef gekomen dat ze moreel bankroet zijn'', schrijft W. aan de krant.

Hij stelt middels de brief jongeren te willen waarschuwen om zich niet te laten misleiden door ''valse beloften en idealen''.

Grove simplificatie

''Het beeld dat de wereld slechts bestaat uit gelovigen en ongelovigen, waarbij de laatsten er slechts op uit zijn de eersten te vernietigen, is een kinderachtige en grove simplificatie van de werkelijkheid'', waarschuwt hij. Hij roept islamisten op de wapens neer te leggen en zich om te vormen tot sociale en politieke partijen om zo de door hen gewenste hervormingen tot stand te brengen.

Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich woensdag over de vraag of de Hofstadgroep een terroristische organisatie is geweest. De zaak is terugverwezen door de Hoge Raad.

Belegerd

De inmiddels 25-jarige W. werd in november 2004 - kort na de moord op Theo van Gogh - samen met een ander gearresteerd in de Haagse Antheunisstraat. De woning waarin zij zaten was urenlang belegerd nadat W. bij een politie-inval een handgranaat naar buiten had gegooid.

In brief schrijft W. verder dat de sharia (islamitische wetgeving) geënt is op traditionele, rurale gemeenschappen terwijl de moderne wereld in toenemende mate verstedelijkt, liberaliseert en globaliseert.

Waarheidsmonopolie

Bovendien heeft volgens hem religie haar waarheidsmonopolie verloren door de opkomst van de moderne wetenschap en het rationele denken. Deze zaken ''zijn uniek voor de moderne tijd en kunnen niet opgelost worden met voormoderne oplossingen’’, aldus W.

Moslims, vooral salafisten (ultraorthodoxen) roept hij op ''de moderne wereld met al zijn verworvenheden, waaronder de democratische rechtsstaat’’ te accepteren. ''Dit betekent niet dat wij onze religie moeten verloochenen; wel betekent het dat we de realiteit moeten accepteren en ons eraan aan moeten passen. Slechts dan zullen wij werkelijk in staat zijn onze problemen op te lossen’’, zo besluit hij.

Positief signaal

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) noemt de brief van Jason W waarin hij afstand neemt van moslimextremisme ''een positief signaal’’.

Verder spreekt de NCTb in de Volkskrant – de krant die ook de brief zelf publiceerde - over ''een opvallend document’’. ''Dat hebben we in Nederland nog niet eerder gezien’’, aldus de zaterdag gepubliceerde reactie.

Proces beïnvloeden

W.'s advocaat Bart Nooitgedagt zegt in het dagblad dat zijn cliënt de brief niet heeft geschreven om het proces te beïnvloeden. W. heeft die kritiek voorzien, maar daarvoor is de inhoud van de brief ''te fundamenteel van aard'’, zegt de raadsman.

Volgens de advocaat is de brief al geruime tijd geleden geschreven en is het de bedoeling van W. ''een positieve bijdrage te leveren aan het huidige debat over de islam’’.

De NCTb kan de oprechtheid van W. niet beoordelen.

Volg tweets over Jason W. op NUlive.nl

Lees meer over:
Tip de redactie