Jaar cel voor oud-havendirecteur Scholten

AMSTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft oud-directeur Willem Scholten van Havenbedrijf Rotterdam vrijdag veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Ook legde de rechtbank hem een proeftijd van twee jaar op. De rechters achten Scholten schuldig aan ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en oplichting.

Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar cel geëist. Volgens het OM heeft Scholten in ruil voor 1,2 miljoen euro aan steekpenningen – onbevoegd – garanties ter waarde van in totaal 183 miljoen euro afgegeven aan banken als Commerz, Residex en Barclays.

Op basis van die garanties hadden de banken miljoenenleningen verstrekt aan de RDM-bedrijven van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen.

Steekpenningen

De rechter acht niet overtuigend bewezen dat Scholten, die bij de uitspraak niet aanwezig was, de bewuste 1,2 miljoen euro heeft aangenomen als steekpenningen.

Wel acht de rechter bewezen dat Scholten een gift van Van den Nieuwenhuyzen, namelijk het gebruik van een luxe-appartement in Antwerpen, heeft aangenomen.

Verzwegen

Het verstrekken van garanties van meer dan 100 miljoen euro heeft Scholten volgens de rechtbank verzwegen voor zijn toenmalige werkgever, de gemeente Rotterdam.

En Scholten heeft volgens de rechters verder voor het afgeven van een drietal garanties certificaten vals opgemaakt.

De voormalige havenbaas heeft de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf opgelicht, door ze te bewegen schulden en verplichtingen aan te gaan op basis van onder meer deze valse certificaten, zo stelde de rechtbank.

Ernstige delicten

Valsheid in geschrifte, oplichting en corruptie zijn ernstige delicten, aldus de rechtbankvoorzitter.

Daarmee heeft Scholten niet alleen het vertrouwen dat in hem als ambtenaar is gesteld ernstig beschaamd, maar ook zijn werkgever, de gemeente Rotterdam, grote financiële schade toegebracht. De rechtbank achtte daarom een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats.

Leningen

De zaak kwam in 2004 aan het rollen toen bleek dat RDM de leningen van banken niet kon terugbetalen. Zij eisten geld van de gemeente Rotterdam en het havenbedrijf, die begin 2005 aangifte deden.

Het OM onderzoekt nog of het in hoger beroep gaat tegen de veroordeling, zo stelde persofficier Yvonne van der Meer. Advocaat P. Baauw van Scholten was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie