OM eist vrijspraak Wilders op alle punten

AMSTERDAM - Geert Wilders moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) worden vrijgesproken van groepsbelediging en aanzetten tot haat en tot discriminatie wegens godsdienst en ras.

Dat zijn alle punten waarvoor hij in Amsterdam terechtstaat.

Het OM vindt dat de PVV-leider met sommige uitspraken oproept tot discriminatie van moslims, maar hij is hiervoor niet strafbaar, omdat hij de uitlatingen in de context van het politieke debat heeft gedaan.

Dinsdag zeiden de aanklagers al dat Wilders volgens hen niet strafbaar is voor groepsbelediging, omdat hij het in zijn uitspraken steeds over de islam heeft en niet over moslims.

Criteria

Het OM had voor alle beschuldigingen criteria opgesteld waaraan de uitlatingen van Wilders moesten voldoen om strafbaar te zijn. Sommige uitspraken voldoen aan een aantal van deze criteria, maar geen enkele aan alle voorwaarden, aldus officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman.

Bij groepsbelediging vindt justitie dat Wilders het steeds duidelijk over de islam heeft en niet over de gelovigen, moslims. In een aantal gevallen geldt dat ook voor de uitspraken die zouden aanzetten tot haat en tot discriminatie.

Blij

Geert Wilders is ''ontzettend blij'' dat het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag tot de conclusie is gekomen dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd met zijn uitspraken.

De PVV-leider wees erop dat het al de tweede keer is dat het OM dit zegt; de eerste keer was toen het besloot Wilders niet te vervolgen. In opdracht van het hof in Amsterdam is dat alnog gebeurd.

''Ik beledig niet, ik zet niet aan tot haat, ik discrimineer niet. Het enige wat ik doe en zal blijven doen, is de waarheid spreken'', zei Wilders na afloop van de zitting in het Amsterdamse gerechtsgebouw.

Volg de laatste berichten op Twitter over het proces via Nulive

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie