Negatieve reacties op borstkankerlijst CZ

AMSTERDAM - Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam stapt naar de rechter om rectificatie van de door zorgverzekeraar CZ gepubliceerde lijst te eisen. Ook de verenigde Nederlandse oncologen en de Borstkankervereniging Nederland (BVN) hebben bezwaren tegen de lijst.

Het Slotervaartziekenhuis is het oneens met de manier waarop de zorgverzekeraar de lijst heeft samengesteld en wenst er niet op voor te komen.

Het ziekenhuis hoorde eerst bij de klinieken waarmee de zorgverzekeraar geen zaken meer wilde doen, maar is uit dat lijstje van namen gehaald, omdat bij een hertelling gebleken zou zijn dat het ziekenhuis toch wel voldoende borstkankeroperaties uitvoert.

De directie van het ziekenhuis voelt zich echter volgens de woordvoerder nog steeds ''zwaar gegriefd'' en acht de kankerzorg in haar kliniek ''van uitstekende kwaliteit.''

Monitor BVN

Vrouwen die voor een borstkankerbehandeling staan, doen er goed aan de monitor borstkankerzorg op internet te raadplegen en geen overhaaste beslissingen te nemen op basis van gepubliceerde lijst van ziekenhuizen.

Dat adviseert de Borstkankervereniging Nederland (BVN) vrijdag. Volgens de vereniging geeft hun eigen monitor een completer beeld van de verschillen in borstkankerzorg tussen ziekenhuizen.

''Een negatieve beoordeling van CZ op basis van het aantal operaties betekent niet dat de kwaliteit van een individuele behandeling onvoldoende is'', aldus directeur Sandra Kloezen van BVN.

Oncologen

De verenigde Nederlandse oncologen wijzen de lijst van ziekenhuizen ''met klem'' af. Volgens de oncologen stelt de lijst een aantal ziekenhuizen en dokters ten onrechte in een kwaad daglicht.

De verzekeraar gaat ''zonder goede kennis van zaken op de stoel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zitten'', aldus de Stichting Oncologische Samenwerking Soncos, waarin alle oncologen en radiotherapeuten zijn vertegenwoordigd.

Volgens de stichting wijkt de lijst van CZ nadrukkelijk af van de normen die de IGZ en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde hanteren. ''De criteria die CZ hanteert, zijn op veel punten niet onderbouwd en zeggen veelal niets over de kans dat een patiënt de beste behandeling krijgt voor borstkanker.''

'Schrijnend en onterecht'

ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen, met ziekenhuizen in Hulst, Goes en Terneuzen, vindt de lijst van CZ ''schrijnend'' en ''onterecht.'' ZorgSaam kreeg de kwalificatie 'kan beter', terwijl de ziekenhuizen op afzonderlijke onderdelen door CZ als 'goed' en zelfs 'heel goed' worden beoordeeld.

''We voldoen zeer ruim aan alle inhoudelijke kwaliteitscriteria, maar omdat we met 125 operatieve ingrepen onder uw grenswaarde zitten, krijgen we toch de kwalificatie 'kan beter'", aldus Paul Rademacher, voorzitter van de raad van bestuur

Lees meer over:
Tip de redactie