OM zet in op inperking notarisgeheim

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) wil een inperking van de geheimhoudingsplicht van notarissen. Het OM stelt dat het door de geheimhoudingsplicht essentiële schakels in fraudeonderzoeken mist.

Een woordvoerster van het functioneel parket van het OM bevestigde vrijdag uitlatingen van hoofdofficier Albert van Wijk in Het Financieele Dagblad hierover.

Nu kan de rechter de geheimhoudingsplicht alleen opheffen als de notaris zelf wordt verdacht van fraude of andere criminele handelingen.

Volgens het OM moet de geheimhouding ook kunnen worden opgeheven als een cliënt van een notaris wordt verdacht.

Doordat de geheimhoudingsplicht als een soort ''kaasstolp’’ over de transactie valt, kan het OM volgens Van Wijk niet bij informatie over de achterliggende transactie komen. Daardoor ontbreekt bij fraudeonderzoeken essentiële informatie.

Voorstel niet ver genoeg

Een wetsvoorstel dat onder oud-minister Hirsch Ballin van Justitie is voorbereid, moet het OM meer handelingsruimte geven. Het voorstel gaat het OM echter niet ver genoeg.

''Het wetsvoorstel is een eerste stap, maar ook de tweede stap moet gezet worden. Bij verdenking van fraude bij onderliggende transacties willen we niet alleen de geldstromen kunnen bekijken, maar via de rechter alle informatie kunnen opvragen’’, zegt Van Wijk in de financiële krant.

Teruggefloten

Eerder deze week werd bekend dat de rechtbank in Utrecht het OM heeft teruggefloten na een inval bij een Rotterdams notariskantoor. De inval vond plaats in het kader van een onderzoek naar vastgoedfraude.

Het OM verdacht een notaris en kandidaat-notaris in Rotterdam van het helpen van vastgoedmagnaat Evert Kroon bij het ontduiken van belasting. De rechtbank oordeelde dat het OM in beslag genomen stukken moest teruggeven.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie