AMSTERDAM - Slachtoffers van misbruik door rooms-katholieke geestelijken hebben tot 1 december de tijd om zich te melden bij de commissie die het misbruik onderzoekt. Na die tijd worden klachten niet meer in behandeling genomen.

Dat zegt onderzoeksleider Wim Deetman vrijdag in een interview in Trouw.

Volgens Deetman krijgen daders vanaf begin volgend jaar een oproep om zich te melden. Hij noemt die vrijblijvende oproep een 'moreel appel'.

"De daders hebben de belangen van de kerk geschaad en slachtoffers schade toegebracht. Dat moet hen toch beroeren, zeker nu ze worden geconfronteerd met de gevolgen van hun daden?"

Eindrapport

De commissie verwacht volgend jaar november met een eindrapport te komen. Volgende maand komt de commissie al met een aantal aanbevelingen. Daarmee moet onder meer de begeleiding van slachtoffers en schadeloosstelling worden aangepakt. Nu zijn er onder meer over de kerkelijke organisatie Kerk en Recht veel klachten binnengekomen.

De commissie heeft tot nu toe zo'n duizend meldingen over misbruik binnengekregen. Bij Kerk en Recht en via de media zijn dat er nog eens duizend. De meeste zaken zijn juridisch verjaard, waardoor de daders niet meer kunnen worden vervolgd.