DEN HAAG - Het verhogen van de maximum snelheid naar 130 kilometer per uur, zoals gedoogpartij PVV wil, kan maar op een paar plaatsen in Nederland.

Op de meeste plaatsen in Nederland is het te gevaarlijk of worden er geluids- of uitstootnormen overschreden als dit voorstel wordt gerealiseerd.

Een woordvoerder van de ANWB heeft donderdag een bericht daarover van de NOS bevestigd. ''Rond vrijwel alle grote steden neemt de geluidshinder voor omwonenden flink toe als de snelheid wordt verhoogd'', stelt de zegsman.

''En buiten de Randstad tellen veel wegen twee rijstroken. Het vrachtverkeer op de rechterrijstrook rijdt maximaal 80 kilometer per uur. Als andere auto’s daarnaast 130 gaan rijden, kan het te grote snelheidsverschil voor gevaarlijke situaties zorgen.’’

Kritisch

De ANWB staat er overigens wel voor open ''kritisch mee te denken'' over het voorstel van de PVV.

Ook Milieudefensie laat in een reactie weten dat de PVV ''op de feiten vooruit loopt''. ''Harder rijden betekent viezere lucht, meer lawaai en meer ongelukken.’’ Bovendien draagt ook de milieupartij als argument aan dat de verhoging van de wettelijke snelheid op veel trajecten niet eens mogelijk is.

Gedoogpartij

De gedoogpartij stelde donderdag voor mensen die betrapt worden op te hard rijden tussen de 120 en 130 kilometer per uur geen boete meer te laten betalen.

Dit voornemen zou de periode moeten overbruggen totdat het besluit valt over het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur op de Nederlandse snelwegen. Dit plan staat in het regeer- en gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV.