AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam doet onderzoek naar mogelijke voorbereidingen van de krakersrellen in de hoofdstad op 1 oktober. Justitie zegt aanwijzingen te hebben dat de gevechten waarbij meerdere gewonden vielen niet geheel spontaan ontstonden.

Woordvoerder van het OM Franklin Wattimena bevestigt donderdag berichtgeving hierover in Het Parool.

Een groep van zo’n tweehonderd mensen demonstreerde op 1 oktober in de Amsterdamse binnenstad tegen het landelijk kraakverbod dat die dag van kracht ging. De actie die vreedzaam begon mondde in de avond uit in rellen waarbij twee agenten, drie politiepaarden en een onbekend aantal krakers gewond raakte.

“We doen nu onderzoek naar de aanstichters van het buitensporige geweld”, zegt Wattimena tegen NU.nl. Woensdag werden vijf relschoppers door de Amsterdamse politierechter tot werkstraffen veroordeeld. Zij stonden volgens het OM echter meer in de “periferie van het oproer”.

Aanklacht

Als uit het onderzoek blijkt dat de aanstichters de gewelddadigheden vooraf hebben beraamd, heeft dat gevolgen voor de aanklacht van het OM en de strafmaat. “Maar ook als toch blijkt dat de rellen toevallig ontstonden, is er altijd iemand die begint”, zegt Wattimena. “We willen dat nu precies in kaart hebben.”

De kraakbeweging liet na de bewuste avond in een verklaring weten dat er volgens ooggetuigen sprake was van provocatie door de politie. Politie te paard zou op de demonstrerende menigte zijn ingereden.

“Je mag je ongenoegen uiten over de vandaag in werking getreden kraakwet, maar nooit op deze manier. Tegen geweld en intimidatie treden wij vanzelfsprekend op”, zo luidde de reactie van burgemeester Eberhard van der Laan.

Krakers demonstreren in Amsterdam