Nationaal Historisch Museum houdt rekening met korting

ARNHEM - Erik Schilp, een van de directeuren van het Nationaal Historisch Museum, wil desnoods naar een tijdelijke locatie als de nieuwbouw in Arnhem door de komende cultuurbezuinigingen niet volgens de plannen kan doorgaan.

Hij zegt dat donderdag in de Volkskrant.

''Als er 200 miljoen bezuinigd moet worden op de cultuursector, zou ik het raar vinden als wij buiten schot blijven. Ik zou het raar vinden als wij in overvloed konden doorgaan, terwijl anderen aan bezuinigingen ten onder gaan'', vindt Schilp.

Half product

Hij zegt dat er veel belangrijk erfgoed leeg staat. Schilp vindt het geen probleem daar gebruik van de te maken. Hij oppert te wachten met de nieuwbouw tot de economie aantrekt en er voldoende geld uit de markt is gehaald ''Dan ga je alsnog bouwen.''

Een tijdelijke oplossing heeft echter niet zijn voorkeur. ''Je moet niet in de marge proberen een half product te maken''.

Locatie

Het NHM moet komen in de buurt van het Nederlands Openluchtmuseum, maar de directie heeft nog steeds een voorkeur voor een locatie aan de Rijn bij Arnhem. Schilp zegt in de Volkskrant dat de architectenselectie kan beginnen. Om alle plannen te realiseren zegt hij 20.000 vierkante meter nodig te hebben, de grootte van een middelgroot museum.

Het gebouw gaat 100 miljoen euro kosten en verwacht 500.000 bezoekers per jaar te ontvangen. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs wil dat het NHM een plan maakt voor 50 miljoen euro, maar de directie wil haar eigen plan maken. Dat kost meer geld en dat wil ze uit de markt halen.

Lees meer over:
Tip de redactie