AMSTERDAM - De politierechter in Amsterdam heeft woensdag drie mannen en een vrouw veroordeeld tot werkstraffen wegens betrokkenheid bij de krakersrellen op vrijdag 1 oktober in Amsterdam.

Drie van hen kregen zestig uur werkstraf, een vierde tachtig uur. Allen zijn schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging. Een vijfde verdachte werd vrijgesproken.

De rellen braken uit tijdens een demonstratie tegen het kraakverbod. Een groep van ongeveer tweehonderd actievoerders gooide met stenen naar de politie en richtte vernielingen aan. Verscheidene agenten, politiepaarden en krakers raakten daarbij gewond.

Rechter

Bij het oordeel heeft de rechter onderscheid gemaakt tussen het gooien naar goederen of naar mensen. De hoogste straf ging naar de vrouw. Zij kreeg zelfs twee keer zo veel als de veertig uur werkstraf die justitie had geëist. De rechter nam het haar zeer kwalijk dat zij een steen naar leden van de mobiele eenheid heeft gegooid.

Volgens de rechter staat van de drie mannelijke verdachten vast dat zij bijvoorbeeld een politiebusje hebben bekogeld of met stenen in hun handen rondliepen. Justitie had tegen deze mannen zestig uur taakstraf geëist en in een aantal gevallen ook drie weken voorwaardelijke celstraf. Dat laatste legde de rechter echter niet op.

Een van de veroordeelden - een 39-jarige Portugees - stelde tussen de demonstranten te zijn beland toen hij op weg was naar zijn werk. Hij zou wel met een stuk straatsteen hebben rondgelopen, maar alleen om zich tegen de krakers te beschermen. Een andere veroordeelde - een 27-jarige man uit Hilversum - ontkende dat hij met een stuk steen naar een ME-bus had gegooid. Hij zei tijdens de zitting teleurgesteld te zijn in het rechtssysteem.

De vrijgesproken persoon, een Engelssprekende man die zijn naam niet heeft willen geven, bevond zich tussen een groep personen die met stenen gooide. Hij stelde echter dat hij zelf niet gewelddadig was en in alle hectiek niet uit de groep had kunnen wegkomen. De rechter oordeelde dat die versie van de gebeurtenissen mogelijk waar is.

De verdachten die woensdag voor de rechter verschenen, namen volgens justitie slechts deel aan de rellen. Het Openbaar Ministerie is nog op zoek naar de aanstichters van de ongeregeldheden. Het onderzoek dat daarnaar loopt, moet ook uitwijzen of de krakers de rellen van tevoren hebben voorbereid.