ROTTERDAM - Justitie heeft de Nederlandse Irakees Wesam al D., die in de Verenigde Staten tot 25 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen, woensdag vrijgelaten.

Om 17.45 uur liep hij de poort van de gevangenis in Vught uit.

Al D. kwam vrij nadat de rechtbank in Rotterdam zijn Amerikaanse straf omzette in acht jaar cel. Met aftrek van het voorarrest betekende dit, dat Al D. direct in vrijheid moest worden gesteld.

Aanslagen

De federale rechtbank in Washington veroordeelde Al D. vorig jaar. Hij kreeg de 25 jaar niet alleen voor het beramen van de aanslagen op de Iraakse plaats Fallujah, maar ook voor de mishandeling van een Amerikaanse cipier. Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland wilde dat de straf naar zestien jaar werd omgezet.

Het gaat om een unieke zaak. Al D. is de eerste en tot nu toe enige verdachte van het beramen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak, die in de Verenigde Staten is berecht. Nederland had hem wegens de terroristische verdenking in januari 2007 uitgeleverd aan de VS.

Omstandigheden

De rechtbank in Rotterdam heeft een aanzienlijk deel van de straf afgehaald wegens de zeer slechte omstandigheden waaronder Al D. in de VS heeft vastgezeten. Zo werd hij ongeveer twee jaar geïsoleerd opgesloten op een afdeling onder de grond in de zogenoemde DC Jail in Washington. Daar zag hij al die tijd ook geen daglicht.

Voor de rechtbank is de slechte behandeling van Wesam duidelijk geworden, doordat Nederland destijds zeer verontrust heeft gereageerd in de richting van de VS. De rechters verwijzen naar de verklaring van voormalig diplomaat Richard Gerding, die heeft gezegd dat Nederland bijna de rechtshulprelatie met de VS heeft opgeschort wegens de situatie van Wesam.

Irak

Al D. werd aanvankelijk aangeklaagd omdat hij uit Nederland naar Irak was gereisd en daar zou hebben geholpen bij het leggen van de gevreesde bermbommen. Volgens Al D. was hij in 2003 naar zijn geboorteplaats teruggekeerd om te gaan trouwen. Toen hij daar was en werd gegrepen door de gevolgen van de oorlog, is hij met Iraakse strijders meegegaan om filmopnames van hun strijd te maken. Hij wilde volgens eigen zeggen aan de buitenwereld laten zien wat er werkelijk in Irak gebeurde.

Al D. bekende in 2003 dat hij met anderen aanslagen met bermbommen op Amerikaanse militairen in zijn geboorteplaats Fallujah heeft beraamd. In ruil voor de bekentenis kreeg hij 25 jaar cel in plaats van een proces, waarin hij het risico liep op een veroordeling tot levenslang.

Uitspraak

Wesams advocaat Victor Koppe reageerde na de uitspraak tevreden. ''Wesam komt vrij en daar gaat het om'', benadrukte hij. ''Ik ben blij voor hem dat er een einde aan zijn nachtmerrie komt.''

Al D. toonde zich voor de gevangenis in Vught blij dat hij weer vrij is. ''Ik ben geen terrorist, maar ik ben in de Verenigde Staten toch heel slecht behandeld. Ik ben daar gemarteld.''