AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie (OM) noemt het resultaat van het DNA-onderzoek in de moordzaak rond Nicky Verstappen "zeker niet teleurstellend". De ouders van de destijds elfjarige jongen toonden zich teleurgesteld over het feit dat 27 mensen geen DNA hebben afgestaan.

Het Openbaar Ministerie in Maastricht sluit niet uit dat de vijftien mensen die helemaal niet op de oproep hebben gereageerd, opnieuw worden benaderd. “We onderzoeken waarom ze niet hebben gereageerd. Misschien zijn er wel mensen die de uitnodiging niet hebben ontvangen”, zegt woordvoerder Cindy Reijnders tegen NU.nl.

Dinsdag werd bekend dat een groot DNA-onderzoek, dat in maart werd gestart in de zaak van de in 1998 vermoorde jongen, geen zogenoemde match heeft opgeleverd. Van in totaal 107 mannen die werd gevraagd om vrijwillige medewerking, stonden tachtig mannen DNA af.

De resultaten leverden geen overeenkomsten op met sporen die op het lichaam van het slachtoffer werden gevonden. Het OM zegt dat het onderzoek desalniettemin zinvol was. “Het was een uitsluitingsonderzoek en hiermee hebben we dus tachtig mensen kunnen uitsluiten, dat is zeker niet teleurstellend te noemen”, aldus Reijnders.

Onbekende reden

Drie personen hebben geweigerd deel te nemen, vier mensen zijn overleden en twee zijn vertrokken uit Nederland en niet meer te vinden, en het DNA van drie mannen zat al in de databank. Vijftien personen verschenen om onbekende reden niet, die gevallen worden opnieuw bekeken.

“Dat vijftien mensen niets laten horen, vind ik echt schokkend", zei moeder Berthie Verstappen tegen dagblad De Limburger. Reijnders benadrukt dat er geen tweede oproep wordt verstuurd aan mensen die de eerste uitnodiging gewoon hebben ontvangen. “Het is en blijft een vrijwillig onderzoek.”

Toedracht

De elfjarige Nicky Verstappen uit het Limburgse Heibloem verdween op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerhei. Later op de dag werd hij vermoord aangetroffen. De precieze toedracht van het misdrijf is nog altijd niet duidelijk.

Het DNA-onderzoek was het laatste grote middel dat het OM had om de dader te achterhalen. Dat wil volgens Reijnders echter niet zeggen dat het ook de laatste poging was. Het OM beraadt zich op mogelijke vervolgstappen. “Het onderzoek is nu zeker niet gesloten”, aldus Reijnders.