ROTTERDAM - De man die in de Verenigde Staten tot 25 jaar celstraf is veroordeeld omdat hij in Irak aanslagen met bermbommen op Amerikaanse militairen heeft gepleegd, Wesam al. D., komt woensdag al vrij.

Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) gezegd.

De rechtbank in Rotterdam heeft de Amerikaanse straf eerder op woensdag omgezet in acht jaar. Met aftrek van het voorarrest betekent dit dat Al D. nu vrijkomt.

De federale rechtbank in Washington veroordeelde Al D. vorig jaar. Hij kreeg de 25 jaar niet alleen voor het beramen van de aanslagen de Iraakse plaats Fallujah, maar ook voor de mishandeling van een Amerikaanse cipier. Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland wilde dat de straf naar zestien jaar werd omgezet.

Unieke zaak

Het gaat om een unieke zaak. Al D. is de eerste en tot nu toe enige verdachte van het beramen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak, die in de Verenigde Staten is berecht. Nederland had hem voor de terroristische verdenking in januari 2007 uitgeleverd aan de VS.

De rechtbank heeft een aanzienlijk deel van de straf af gehaald wegens de zeer slechte omstandigheden waaronder Al D. in de VS heeft vastgezeten. Voor de rechtbank is dat vooral duidelijk geworden, doordat Nederland destijds zeer verontrust heeft gereageerd in de richting van de VS.

De rechters verwijzen naar de verklaring van voormalig diplomaat Richard Gerding, die heeft gezegd dat Nederland bijna de rechtshulprelatie met de VS heeft opgeschort wegens de situatie van Wesam. Verder heeft het OM volgens de rechtbank onvoldoende weerlegd dat er van deze slechte omstandigheden geen sprake was.

Bermbommen

Wesam werd aanvankelijk aangeklaagd omdat hij uit Nederland naar Irak is gereisd en daar zou hebben geholpen bij het leggen van de gevreesde bermbommen. Volgens Al D. was hij in 2003 naar zijn geboorteplaats teruggekeerd om te gaan trouwen.

Toen hij daar was en werd gegrepen door de gevolgen van de oorlog, is hij met Iraakse strijders meegegaan om filmopnames van hun strijd te maken. Hij wilde volgens eigen zeggen aan de buitenwereld laten zien wat er daadwerkelijk in Irak gebeurde.

Al D. bekende in 2003 dat hij met anderen aanslagen met bermbommen op Amerikaanse militairen in zijn geboorteplaats Fallujah heeft beraamd. In ruil voor de bekentenis kreeg hij 25 jaar cel in plaats van een proces, waarin hij het risico liep op een veroordeling tot levenslang.

Tevreden

Wesams advocaat Victor Koppe zei woensdag na de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam dat hij tevreden is met de uitspraak van de rechtbank, die de straf van zijn cliënt omzette naar acht jaar, waardoor deze vrijkomt. ''Hij komt vrij en daar gaat het om. Ik ben blij voor hem dat er een einde aan zijn nachtmerrie komt'', aldus Koppe.