Gevangenen overgeplaatst na opstand Haarlem

HAARLEM - Een flink aantal gevangenen van de Koepelgevangenis in Haarlem is overgeplaatst, nadat ze zondag in opstand kwamen tegen een nieuw, strenger regime.

Dat bevestigde een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen woensdag naar aanleiding van een bericht hierover in het Haarlems Dagblad.

De gevangenen wilden zondagavond na het luchten niet meer terug naar hun cel. Dat gebeurde uit protest tegen de invoering van een nieuw landelijk dag-, weekeinde- en avondprogramma.

Hierdoor is het tijdelijk voor gedetineerden niet mogelijk in de weekeinden in de Koepel bezoek te ontvangen.

Onaanvaardbaar

De directie van de Koepelgevangenis vond het protest onaanvaardbaar en liet een deel van de opstandige gevangenen overplaatsen naar andere strafinrichtingen.

Om hoeveel overplaatsingen het precies gaat, wilde de woordvoerder niet zeggen. Wel dat het meer dan tien gedetineerden betrof. Of en wanneer zij terugkeren naar Haarlem, wordt nog bekeken.

Rust

De rust in de Koepel is hersteld volgens de woordvoerder. In alle gevangenissen van Nederland worden de programma's gelijkgeschakeld.

Nu het nieuwe dagprogramma in Haarlem is ingevoerd, is begin volgend jaar het nieuwe programma voor de avonden en weekeinden aan de beurt.

''Dan is het voor gedetineerden in de Koepel weer mogelijk om bezoek te ontvangen in de weekeinden'', aldus de woordvoerder.

Lees meer over:
Tip de redactie