AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat PVV-leider Geert Wilders wordt vrijgesproken voor zijn vergelijking tussen de Koran en Mein Kampf, het boek van nazileider Adolf Hitler. Hij heeft daarmee geen moslims beledigd, vindt het OM.

Het OM komt vrijdag met de uiteindelijke conclusie van een strafeis of eis tot vrijspraak.

De PVV-leider staat terecht voor groepsbelediging van moslims en allochtonen voor zijn vergelijking van de Koran met Mein Kampf.

De officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman vinden dat Wilders van belediging moet worden vrijgesproken omdat de uitlatingen betrekking hadden op de islam en de Koran en niet op moslims.

Discriminatie

Naast groepsbelediging vervolgde het OM de politicus voor aanzetten tot haat en discriminatie. Deze feiten komen vrijdag aan bod, als de officieren hun verhaal afmaken en hun eis bekendmaken.

De vergelijking die Wilders in een aantal uitlatingen heeft gemaakt tussen de Koran en Mein Kampf, gaat onmiskenbaar over de godsdienst en om het heilige boek, zegt justitie. En dus niet over mensen, aldus het OM. Omdat er over (een groep) personen geen negatieve conclusies worden getrokken, is deze uitspraak niet strafbaar als groepsbelediging.

'Fascistische boek'

Het gaat om onder meer de uitspraken: ''Genoeg is genoeg. Verbied dat ellendige boek'' en ''verbied dat fascistische boek''.

Ook uitlatingen uit Wilders' film Fitna gaan niet over moslims, maar over de islam. Hij vergelijkt de godsdienst met totalitaire regimes, aldus het OM, en trekt negatieve conclusies over de islam, niet over de mensen die de islam aanhangen.

Het OM benadrukte nog dat de uitlatingen wel kwetsend kunnen zijn voor moslims, maar het kwetsen van gevoelens valt niet onder groepsbelediging.

Moszkowicz

Bram Moszkowicz, de advocaat van Geert Wilders, heeft het OM dinsdag gecomplimenteerd met zijn requisitoir. Het verhaal, dat vrijdag uitmondt in een strafeis of eis tot vrijspraak, is volgens de raadsman 'doorwrocht'.

Toch kan de vlag volgens Moszkowicz ''nog bepaald niet uit''. Vrijdag komen nog het haatzaaien en aanzetten tot discriminatie aan bod, waarvan Wilders wordt beschuldigd. ''Vrijdag ligt het ingewikkelder'', verwacht de raadsman.

Wegens de ''uiterst nauwkeurige en puntsgewijze uiteenzetting'' door het OM, kan Moszkowicz zich niet voorstellen dat de rechtbank om de eis tot vrijspraak voor groepsbelediging heen kan.

Volg de reacties op Twitter via NUlive

Proces Wilders