Hof wil nadere observatie in zaak bijlmoorden

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag bepaald dat de 65-jarige Elzelien K. nogmaals geobserveerd moet worden in het Pieter Baan Centrum, de observatiekliniek van justitie in Utrecht.

K. sloeg op 5 september 2008 haar 61-jarige echtgenoot een 22-jarige dochter met een bijl dood. De beide slachtoffers lagen op dat moment te slapen in hun woning in Badhoevedorp.

Na dit gruwelijke geweld probeerde K. zichzelf het leven te benemen door met haar auto tegen een boom te rijden. De vrouw leed aan ernstige depressies, sinds haar zoon door een ongeval in 1998 om het leven was gekomen.

Antidepressivum

De rechtbank veroordeelde K. vorig jaar november tot acht jaar gevangenisstraf. Centrale vraag in de strafzaak tegen K. is of haar de moorden kunnen worden toegerekend. De vrouw was kort voor de fatale gebeurtenissen weer begonnen met het slikken van een antidepressivum.

Haar advocaat meent dat K. vrijuit moet gaan, omdat zij volledig onder invloed van haar medicijnen heeft gehandeld.

De rechtbank erkende in het vonnis dat het medicijngebruik wel een rol heeft gespeeld maar dat niet kon worden aangetoond dat de vrouw in de nacht van de moorden haar wil niet heeft kunnen bepalen.

Geheel ontoerekeningsvatbaar was de vrouw dus niet, zo redeneerde de rechtbank. Volgens dit rechtscollege wilde K. haar bloedverwanten het verdriet van haar zelfmoord besparen en heeft zij hen daarom gedood.

Weinig gecharmeerd

Elzelien K. werd al eerder geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Zij toonde zich dinsdag weinig gecharmeerd van de psychiater in die kliniek. Deze zou hebben gezegd dat K. slechts aandacht wilde, terwijl de vrouw hem ervan probeerde te overtuigen dat zij destijds echt dood wilde.

Het hof laat een van zijn rechters controleren of de bevolen nadere observatie in de kliniek naar ieders wens verloopt. Advocaat Geert-Jan van Oosten vroeg het hof een aantal gedragsdeskundigen nader te laten rapporteren dan wel te horen.

Het hof willigde al deze verzoeken in. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 7 en 10 februari 2011.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie