DORDRECHT - In Dordrecht is dit weekeinde een moskee aan de Merwedestraat beschoten. Tijdens het incident was een handvol mensen aanwezig, maar zij kwamen met de schrik vrij.

De afgevuurde kogel raakte een buitendeur. De aanwezigen meldden het incident direct. De politie heeft dat dinsdag laten weten.

De politie heeft geen idee wat de achtergrond van het incident is. De moskee voor de Turkse gemeenschap staat niet bekend als probleemlocatie.

Informatie

De politie had vooraf dan ook geen informatie dat er problemen zouden zijn of komen. ''We hebben daar nooit problemen gehad'', adus een woordvoerder. Het is onduidelijk of de actie gericht is tegen de moskee of tegen een persoon.

Van buitenaf is niet te zien wie er in de moskee is. ''Maar je kunt wel zien dat er licht brandt en dan kun je er van uitgaan dat er mensen binnen zijn.'' Onderzoek moet uitwijzen wat voor een soort wapen is gebruikt, maar volgens de zegsman gaat het niet om een schot hagel.

Wijkpolitie

De woordvoerder zei door het incident ''niet in eens sprake is van een grote dreiging'' maar dat de wijkpolitie wel vaker een rondje om de moskee maakt.

Het komt vaker voor dat moskeeën in Nederland het doelwit zijn van bedreigingen of vandalisme. Vorige maand probeerden onbekenden nog brand te stichten in een moskee in Groningen.

Roosendaal

In Roosendaal werd in mei een dood schaap met de tekst 'No Mosk' opgehangen op een terrein waar een nieuwe moskee komt. Verscheidene moskeeën in het land ontvingen de afgelopen weken een pamflet waarin stond dat de profeet Mohammed de zoon van de duivel is en dat God de islam zal beëindigen.

De reeks incidenten was onlangs reden voor het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) en de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) op te roepen tot verscherpt toezicht op moskeeën.

Zij vroegen moskeebestuurders om van elk incident melding te maken bij de politie en bij antidiscriminatiebureaus.