Strafeis tegen Wilders valt vrijdag

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) komt vrijdag met een strafeis tegen PVV-voorman Geert Wilders. Het betoog dat aan de uiteindelijke eis voorafgaat, is dinsdag begonnen en wordt in verband met de lengte ervan vrijdag voortgezet en afgesloten.

Dinsdag bespreekt het OM onder meer de vorderingen van degenen die aangifte tegen Wilders hebben gedaan.

Verder bekijkt justitie of de uitspraken van de politicus inderdaad discriminerend zijn voor moslims en allochtonen. De beschuldiging van het aanzetten tot haat en discriminatie komt vrijdag aan bod.

De personen die vinden dat ze schade hebben geleden door uitspraken van PVV-voorman Geert Wilders en in de strafzaak schadevergoeding eisen, moeten volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk worden verklaard.

Geen directe schade

Volgens het OM is niet vast te stellen dat zij inderdaad direct schade hebben geleden, zei officier van justitie Birgit van Roessel dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Het gaat om diverse personen en instanties die zich beschadigd voelen door Wilders. De personen hebben symbolische schadevergoedingen gevraagd van een euro, de instanties eisen dat de PVV het uiteindelijke vonnis van de rechtbank op de website plaatst.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie