AMSTERDAM - De Nederlandse douane heeft twee ladingen met goederen bestemd voor Iran doorgestuurd terwijl dit in strijd was met de sancties die voor dat land gelden.

Demissionair minister van economische zaken Maria van der Hoeven heeft de Tweede Kamer laten weten dat de douane de procedures inmiddels heeft aangescherpt. Onderzocht wordt of de exporteurs strafrechtelijk vervolgd moeten worden.

In een lading zat een heliumlekdetecor die in het kader van een samenwerkingsprogramma van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en het Iraanse agentschap voor atoomenergie AEOI werd verzonden.

Handelsembargo

Het leveren van goederen aan het AEOI is echter verboden voor EU-landen. Een tweede lading bevatte drukmeters voor de Iraanse olie- en gasindustrie. Ook die goederen vallen onder het handelsembargo tegen het land.

De omstreden zending maakte in beide gevallen deel uit van een groter transport, dat verder niet bestond uit verboden goederen. Doordat ze niet apart geregistreerd werden, konden de goederen waarvoor een embargo geldt ongemerkt meegezonden worden.

Omdat de lading het douanegebied van de EU al uit was toen de fout werd ontdekt, kon het transport niet tegengehouden worden.