AMSTERDAM - Een arts die onnodig gegevens van een patiënt in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) bekijkt, riskeert een zware straf.

De zorgverlener verliest zijn bevoegdheid om zijn vak nog langer uit te voeren, zo staat in een wetsvoorstel van demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) dat vrijdag in de ministerraad wordt besproken. Dit meldt de Volkskrant.

De wet moet de privacy van het EPD, waar veel om te doen is, beter beschermen. Momenteel kunnen zorgverleners eenvoudig de dossiers van patiënten raadplegen.

Binnenkort zou dit alleen maar met een speciale pas kunnen. Alleen de behandelend arts en bij de behandeling betrokken zorgverleners mogen de elektronische dossiers inzien.

Register

Als de zorgverlener niets met de behandeling te maken heeft en toch het EPD inziet, riskeert hij intrekking van de zogeheten big-registratie, het register waar alle zorgverleners in zijn opgenomen.

In het wetsvoorstel van Klink staat ook dat zorgverzekeraars het EPD niet kunnen raadplegen als zij een zorginstelling overnemen.