AMSTERDAM – De aanschaf van een identiteitskaart is voortaan gratis. Het gerechtshof in Den Bosch heeft donderdag besloten dat gemeentes voortaan geen kosten meer in rekening mogen brengen voor aanschaf van de kaart.

Volgens het hof staat bij de aankoop van een identiteitskaart het overheidsbelang voorop. In dat geval mogen geen kosten meer worden gerekend, aldus het hof.

Voordat de identiteitskaart daadwerkelijk gratis is, zal naar verwachting eerst de Hoge Raad zich nog uit spreken over de beslissing van het hof.

Volgens het hof wordt de kaart niet langer voor privédoeleinden gebruikt en wordt de kaart enkel aangeschaft om zich te kunnen identificeren.

Uitkering

“Zo is iemand verplicht zich te identificeren als hij gaat werken of een uitkering aanvraagt. Ook als je een bankrekening wil openen of wil gaan stemmen is een identiteitskaart verplicht”, aldus het hof in de uitspraak.

"Het enige privébelang voor het aanschaffen van een identiteitskaart is om binnen de Europese Unie te mogen reizen."

Prijzen

De uitspraak gaat in tegen de prijzen die staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten van het ministerie van Binnenlandse Zaken medio september nog vaststelde.

Een identiteitskaart kost dit jaar nog 42,85 euro, en zou in 2011 maximaal 43,89 euro mogen gaan kosten.

Paspoort

De uitspraak geldt niet voor de aanschaf van paspoorten. Het gerechtshof kan daar niet over beslissen, omdat deze vraag nog niet aan het hof is voorgelegd.

Wel is een uitspraak gedaan over de aanschaf van rijbewijzen. Hier mag volgens de rechtbank wel kosten voor worden gerekend, omdat het hebben van een rijbewijs een privébelang is.

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt zich in een reactie af wie er voortaan zal opdraaien voor de kosten van het aanmaken van een identiteitskaart. "Wij hebben de wettelijke taak identiteitskaarten te verstrekken. Er zullen door de gemeentes dus nog steeds kosten worden gemaakt", aldus een woordvoerder tegenover NU.nl.

"Er zijn volgens ons nu twee opties mogelijk: of we verekenen deze kosten op lokaal niveau via bijvoorbeeld de onroerendzaakbelasting (ozb), of het nieuwe kabinet moet hier geld tegenover stellen. Deze laatste optie heeft onze voorkeur."

Tweede Kamer

De Tweede Kamer keert zich tegen de centrale opslag van paspoortgegevens. Het zou fraude en verkeerd gebruik in de hand kunnen werken. De vorige Kamer ging nog akkkoord met een wetswijziging die een centrale databank mogelijk maakte.

''Het is volstrekt onduidelijk waarom Nederland hiermee voorop moet lopen", betoogde VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. Net als andere Kamerleden voerde ze een rapport van de inlichtingendienst AIVD aan dat waarschuwt voor de gevaren van de centrale opslag.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) wees er nog eens op dat de aanbesteding van de ontwikkeling van de database nog niet is gebeurd. De gegevens van paspoorten liggen nu nog bij de gemeenten.