ALKMAAR - De politierechter in Alkmaar heeft woensdag vijf voetbalhooligans uit Rotterdam en omgeving in de leeftijd van 18 tot 23 jaar wegens openlijke geweldpleging veroordeeld tot celstraffen tot drie maanden, waarvan een voorwaardelijk.

De mannen maakten deel uit van een groep van ruim veertig voetbalhooligans uit Rotterdam en omgeving die zaterdag 28 augustus naar een Alkmaars cafe trokken waar zich vaak AZ-aanhangers ophouden.

Binnen sloegen zij de boel kort en klein en mishandelden zij vijf mensen. Buiten richtte de groep vernielingen aan bij een kermisattractie en gooiden de hooligans met fietsen, tafels en barkrukken. De groep werd korte tijd later net buiten de binnenstad aangehouden.

Proeftijd

Drie van de vijf veroordeelde verdachten kregen woensdag naast een celstraf een stadionverbod en een stadionomgevingsverbod opgelegd dat geldt gedurende hun proeftijd van twee jaar. Twee verdachten kregen alleen een stadionverbod omdat zij te dicht bij stadion De Kuip wonen voor een omgevingsverbod. De verboden gelden wedstrijden van Feyenoord.

De rechter achtte bewezen dat de groep in georganiseerd verband naar Alkmaar was getrokken om daar de confrontatie te zoeken met AZ-supporters. Daarbij staat volgens haar vast dat de vijf mannen deel uitmaakten van de groep die het cafe bestormde.

In totaal stonden woensdag zeven mannen terecht. Van hen zaten zes nog in voorarrest. De overige 24 aangehouden verdachten komen 8, 10 en 11 november voor de politierechter in Alkmaar.

Verdachten

De politierechter sprak woensdag twee verdachten vrij. Hoewel vaststaat dat zij die avond in Alkmaar waren, kan niet worden vastgesteld dat zij deel uitmaakten van de groep die het cafe in de Alkmaarse binnenstad binnendrong.

Bij de actie in Alkmaar waren 44 hooligans uit Rotterdam en omgeving betrokken. Dit is gebleken uit camerabeelden. Een deel van de groep wist te ontkomen doordat de groep na de kloppartij in het café uiteen viel. Van hen is er later nog een opgepakt. De rest is spoorloos.