Asielzoekers voorlopig niet naar Griekenland

DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zal voorlopig geen asielzoekers naar Griekenland sturen. Dat bleek woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Griekenland is voor veel asielzoekers uit het Midden-Oosten en Azië het eerste Europese land waar ze arriveren. Het eerste Europese land waar asielzoekers voet aan wal zetten, is volgens de zogenoemde afspraken van Dublin verantwoordelijk voor het asielverzoek.

Een ander Europees land kan de asielzoeker naar dat eerste land terugzenden. Als dat eerste land echter Griekenland is, lijken de asielzoekers in de aap gelogeerd. Hun positie zou er bepaald niet rooskleurig zijn.

Europese Hof

In Nederland zijn momenteel 240 asielzoekers die Griekenland als eerste Europese land van aankomst hebben. Minister Hirsch Ballin volgt het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, waarvan hij vorige week een brief blijkt te hebben ontvangen. Zelf heeft hij nog geen inhoudelijk oordeel over Griekenland.

Eerder dit jaar volgde de bewindsman het hof, dat toen bepaald had dat er voorlopig geen enkele Somaliër mag worden overgedragen aan Griekenland. De veiligheidssituatie in Zuid- en Centraal-Somalië is heel slecht.

Onderzoek

Verder nam het hof ook de vrees van asielzoekers mee om zonder nader onderzoek en beroepsmogelijkheden uit Griekenland te worden teruggestuurd naar Somalië.

Voor andere asielzoekers dan Somaliërs ging de opschorting van terugzending naar Griekenland toen nog niet op.

Strijd

Directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland reageerde woensdagmiddag meteen opgetogen: ''Hier hebben we lang voor gestreden. Heb je in Nederland nog een kans van ongeveer 40 procent om bescherming te krijgen, in Griekenland is dat zo goed als nihil."

"Mensen lopen daardoor gevaar naar levensbedreigende situaties te worden teruggestuurd. Asielzoekers worden in Griekenland gedwongen op straat te leven, zonder geld, eten of drinken. Ze worden uitgescholden en mishandeld en belanden om niks achter de tralies.''

Tip de redactie