AMSTERDAM - Er komen geen nieuwe rechters in de zaak tegen PVV-voorman Geert Wilders. Dit heeft wrakingsrechter Frans Bauduin dinsdagmiddag in Amsterdam bekendgemaakt.

Er is geen aanwijzing dat de rechters subjectief partijdig zijn, aldus Bauduin. Ook is er geen blijk van vooringenomenheid van de rechters.

Wel noemt Bauduin de formulering van rechtbankvoorzitter Jan Moors 'ongelukkig'. Moors vroeg zich tijdens het proces af of de houding van Wilders, die zich maandag op zijn zwijgrecht beriep, voortkwam uit zijn door sommigen geconstateerde neiging stellingen te poneren maar de discussie uit de weg te gaan.

''Het lijkt er een beetje op dat u dat nu ook doet'', aldus Moors.

Moszkowicz

Advocaat Bram Moszkowicz wraakte maandag tijdens de eerste dag van het proces wegens deze uitspraken de rechtbank in Amsterdam.

Volgens Moszkowicz wekte de rechtbank met de uitspraken over het feit dat Wilders gebruikmaakt van zijn recht om te zwijgen de schijn van partijdigheid.

De uitspraak van de wrakingskamer is een teleurstelling, vindt Moszkowicz. Hij zei dinsdag dat er goede redenen waren de rechtbank te wraken en dat het een ''smet'' op het proces is dat de rechters niet zijn vervangen.

Meevaller

De raadsman noemt het een meevaller dat de wrakingskamer - drie rechters die het wrakingsverzoek hebben beoordeeld - de uitlating van Moors ''ongelukkig geformuleerd'' vond. ''Het verzoek is dus niet weggehoond.''

''Dit is zo'n principieel proces dat je je afvraagt of het niet beter was geweest de smet weg te nemen'', aldus Moszkowicz.

Wilders

Wilders zei dinsdagaovnd: ''Ik sta morgen voor een rechter die ik weinig hoogacht, maar ik heb me erbij neer te leggen.''

Wilders noemde de rechtbankpresident opnieuw 'bevooroordeeld'. ''Ik vind de rechter niks, ik vind de rechtbank niks, ik vind de rechtszaak niks. Maar ik heb me erbij neer te leggen'', aldus Wilders.

Beledigen moslims

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt Wilders ervan dat hij moslims heeft beledigd door de Koran met Mein Kampf te vergelijken.

Ook zou Wilders met uitspraken in verschillende media hebben aangezet tot haat en discriminatie, zowel wegens ras als godsdienst.

Gerechtshof

De rechtbank in Amsterdam heeft in totaal vijf zittingsdagen uitgetrokken voor de zaak, die in zowel binnen- als buitenland veel aandacht trekt. Doordat het wrakingsverzoek nu is afgewezen, kan de rechtzaak woensdag om negen uur 's ochtends worden hervat.

Volg de reacties op dit nieuws op NUlive.

Wrakingsverzoek afgewezen