AMSTERDAM - President Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië heeft zijn staatsbezoek aan Nederland uitgesteld.

Dit meldt de Indonesische krant Jakarta Post. Yudhoyono (61) zou volgens schema woensdagmorgen in Nederland aankomen.

De krant meldde dat tot uitstel van de reis is besloten omdat Indonesië informatie had gekregen dat Yudhoyono in Nederland zou kunnen worden gearresteerd wegens beschuldigingen van mensenrechtenschendingen.

Rijksvoorlichtingsdienst heeft laten weten dat de Nederlandse regering "heeft kennisgenomen van het besluit".

Yudhoyono zei dat voor de rechtbank in Den Haag om zijn arrestatie is gevraagd. De Indonesische regering heeft premier Jan Peter Balkenende geïnformeerd over het uitstellen van het bezoek, aldus The Jakarta Post.

Verklaring

Yudhoyono heeft zelf een verklaring uitgegeven over het uitstel. Hij zegt niet te komen tenzij de rechtszaak wordt afgeblazen. Hij meldt niet te kunnen aanvaarden dat er een verzoek om arrestatie tegen hem is op het moment dat hij Nederland bezoekt op uitnodiging van de koningin en de premier.

Een en ander zal volgens hem leiden ''tot misvattingen, misverstanden en een psychologische situatie die niet goed is''. Het gaat ook om de trots van Indonesië als een natie, aldus de president, die volgens ingewijden van tevoren is ingelicht over zijn immuniteit.

''Demonstraties of gevaar is normaal bij een staatsbezoek, maar een rechtszaak niet.''

Hij gaf een personferentie in de VIP-ruimte van de Halim Perdanakusuma luchtmachtbasis in Jakarta.

Kort geding

De president in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) John Wattilete heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Dinsdagmiddag zou de RMS voor de rechtbank in Den Haag de arrestatie van Yudhoyono eisen.

Wattilete zegt dat hij wacht met zijn beslissing om het kort geding tegen de Staat in te trekken totdat hij van Buitenlandse Zaken hoort dat de Indonesische president niet naar Nederland komt.

Volgens Wattilete ist in ieder geval nu al duidelijk dat de president ''schijnbaar geraakt is door het kort geding en dat hij zich blijkbaar realiseert dat hij bloed aan zijn handen heeft''.

Mensenrechten

De Indonesische president zou moeten worden opgepakt wegens het schenden van mensenrechten en zware mishandeling, aldus RMS-president John Wattilete.

''Het zou toch niet prettig zijn, als hij veroordeeld wordt'', aldus de Indonesische ambassadeur in Den Haag, Junus Effendi Habibie.

Yudhoyono en zijn delegatie zijn nog op het vliegveld in Jakarta en kunnen alsnog vertrekken als het kort geding wordt afgelast. ''Dan bel ik Jakarta op: go", aldus Habibie.

De Rijksvoorlichtingsdienst kon dinsdag kort voor de middag nog steeds niets naders zeggen over het staatsbezoek van de Indonesische president. Nederland heeft er nog geen duidelijkheid over, al zijn er wel contacten met Indonesië.

Hirsch Ballin

Habibie zei dat hij over de rechtszaak en over het uitstel contact heeft gehad met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en met de grootmeester van koningin Beatrix. Volgens Habibie heeft Hirsch Ballin gezegd dat er ''niks aan de hand'' is.

Habibie gelooft wel dat zijn president niet gearresteerd zou worden, maar een veroordeling zou volgens hem toch ''niet prettig'' zijn.

Staatsbezoek

Yudhoyono en zijn vrouw zouden Nederland van woensdag tot en met vrijdag bezoeken.

Het zou het eerste staatsbezoek van een Indonesische president zijn aan Nederland in veertig jaar. Koningin Beatrix zou Yudhoyono vier jaar geleden al hebben uitgenodigd.