STERKSEL - Door een ernstig incident met schadelijke stoffen bij mestverwerker Reiling in Sterksel (Noord-Brabant) is maandag een werknemer overleden. Twee medewerkers liggen in kritieke toestand in ziekenhuizen.

Hun toestand zou stabiel zijn. Een woordvoerster van de Arbeidsinspectie heeft dat maandagavond gemeld.

Het overleden slachtoffer is een 52-jarige man uit Heeze. Over de identiteit van de medewerkers die zijn opgenomen in het ziekenhuis, is geen informatie beschikbaar.

Volgens de politie waren twee medewerkers in een loods bezig met de schoonmaak van een lege mestcontainer. Ze zijn vermoedelijk onwel geraakt.

Ook een derde personeelslid dat poolshoogse kwam nemen, raakte bedwelmd. Het overige personeel alarmeerde de hulpdiensten. Brandweerlieden met zuurstofmaskers hebben de slachtoffers uit de loods gehaald.

Hulpdiensten

Het ongeval gebeurde bij Reiling aan de Pastoor Thijssenlaan in het buitengebied van Sterksel, tussen Eindhoven en Weert. De hulpdiensten rukten massaal uit. Een traumahelikopter, vijf ambulances en de brandweer werden opgeroepen.

De Arbeidsinspectie is maandagavond een onderzoek begonnen nadat metingen van de brandweer hadden uitgewezen dat de situatie in de loods veilig was.

Overtredingen

Het bedrijf Reiling lag al ernstig onder vuur vanwege verschillende vermeende overtredingen. Precies twee weken geleden viel de politie bij de mest- en afvalverwerker binnen vanwege vermoedens over overtreding van de milieuwetgeving.

De administratie werd bekeken en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nam grond- en afvalmonsters.

De provincie Noord-Brabant dreigde met hoge dwangsommen onder meer vanwege stankoverlast, overslag van mest in de openlucht in plaats van in een gesloten systeem en omdat er onvoldoende ruimte was voor afvalwater en neerslag. Het incident van maandag moet volgens de provincie gemeld worden door het bedrijf.

Ongeluk met mestverwerker