AMSTERDAM - Van de elf krakers die vrijdagavond tijdens rellen in Amsterdam werden opgepakt, zitten er nog zes in de cel. Vier anderen, onder wie twee minderjarigen, zijn in de loop van zondag vrijgelaten, maar blijven nog wel verdachte.

De elfde arrestant bleek onrechtmatig te zijn aangehouden. De krakers werden gearresteerd wegens openlijke geweldpleging.

Een betoging tegen het kraakverbod in het centrum van Amsterdam liep vrijdagavond uit op een confrontatie met de mobiele eenheid, die onder meer traangas gebruikte. In de Spuistraat werd een pand gekraakt en een auto vernield.

De demonstranten wierpen barricades op en bekogelden de politie met stenen. Enkele krakers liepen verwondingen op, maar ook twee agenten en drie politiepaarden raakten gewond.

Kraken is sinds 1 oktober verboden. De Amsterdamse politie heeft aangekondigd in de toekomst zo'n tweehonderd kraakpanden te gaan ontruimen, tot ongenoegen van de krakers.

Van der Laan

Burgemeester Eberhard van der Laan noemde het vanzelfsprekend dat de politie hard optrad tegen de demonstranten. De zes mensen die nog vastzitten, worden maandag voorgeleid bij een officier van justitie, die bepaalt wat er verder met hen gaat gebeuren.

Overigens was het zaterdag raak in Nijmegen. De demonstratie 'Nood kraakt Wet' verliep in eerste instantie rustig, maar escaleerde. Enkele tientallen demonstranten probeerden het centrum in te trekken.

Toen de politie hen hiervan wilde weerhouden, gooiden de betogers met straatstenen en andere voorwerpen. Vier politiemensen raakten lichtgewond.

De politie verrichtte in totaal dertien aanhoudingen. Deze arrestanten zijn zondag weer op vrije voeten gesteld.

Krakers demonstreren in Amsterdam