LONDEN/WASHINGTON – Terreurnetwerk al-Qaeda is van plan een aanslag te plegen in Europa. Daarvoor hebben zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië zondag gewaarschuwd. Londen noemde Duitsland en Frankrijk als mogelijke doelen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington moeten Amerikanen alert zijn op verdachte situaties in het openbaar vervoer, bij toeristische trekpleisters en andere ruimtes waar veel mensen bijeenkomen.

De waarschuwing geldt als één stap lager dan een negatief reisadvies. Amerikaanse militaire installaties in Europa nemen extra veiligheidsmaatregelen, aldus Amerikaanse media.

Nederland

De waarschuwing heeft nog geen gevolgen voor Nederland. Dat laat een woordvoerster van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) weten. ''We houden wel een vinger aan de pols.''

De Britse regering spreekt van een ''hoge terreurdreiging’’ in Frankrijk en Duitsland. Tot dusver ging Londen uit van een ''algemene terreurdreiging’’ in de beide landen.

Frankrijk

Frankrijk steunt de waarschuwingen. Het is ''in lijn met onze algemene aanbevelingen aan de Franse bevolking’’, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs. Duitsland zegt geen concrete aanwijzingen te hebben over op handen zijnde aanslagen en laat het nationale terreuralarm dan ook ongewijzigd.

Westerse inlichtingendiensten brachten de afgelopen week naar buiten dat zij een complot van het terreurnetwerk al-Qaeda hebben ontrafeld. De extremisten zouden aanslagen hebben willen plegen in steden in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Met onbemande vliegtuigjes zijn aanvallen uitgevoerd op kopstukken van al-Qaeda in Pakistan. Daardoor is volgens analisten de terreurdreiging afgenomen.

Eiffeltoren

De Franse politie had eerder al gewaarschuwd voor aanslagen op plaatsen met veel mensen, zoals de metro. Uit angst voor een aanslag werd de Eiffeltoren in Parijs tot twee keer toe ontruimd. Ook de metrostations Saint-Michel, bij de Notre Dame-kathedraal, en Saint Lazare in de hoofdstad moesten worden geëvacueerd. In alle gevallen bleek het om vals alarm te gaan.

Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren enkele grote aanslagen gepleegd in Europa. Tijdens de ochtendspits van 11 maart 2004 ontploften bommen in treinen in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Daardoor vielen 191 doden en duizenden gewonden. Een jaar later, in juli 2005, was het openbaar vervoer in Londen het doelwit. Op 7 juli van dat jaar vielen meer dan vijftig doden door een reeks bomexplosies. Twee weken later ontploften nog eens drie bommen, dit keer zonder slachtoffers.