AMSTERDAM - Homobelangenorganisatie COC lanceert zondagmiddag een nationale actie tegen homofoob geweld.

Zangeres Karin Bloemen en COC-voorzitter Vera Bergkamp onthullen in Paradiso in Amsterdam een regenboogposter die op 11 oktober, Internationale Coming Out Dag, onder meer via dagblad Metro wordt verspreid.

Het COC hoopt dat veel Nederlanders dit internationale symbool van de homobeweging die dag voor hun raam plakken als statement tegen het groeiende geweld tegen minderheden in Nederland.

Plasterk

De poster is ook te downloaden op de site van het COC. Op Coming Out Dag wordt op veel plaatsen in de wereld stil gestaan bij de belemmeringen die homoseksuelen, lesbiennes en transgenders ondervinden bij het uitkomen voor hun seksuele geaardheid. Voormalig minister Ronald Plasterk (Emancipatie) introduceerde de dag een aantal jaar geleden ook in Nederland.

Uit cijfers die demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) recent naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat discriminatie tegen minderheden als homo's en joden in 2009 flink is toegenomen.

Incidenten

Het aantal geregistreerde gevallen van antihomo-incidenten is met bijna 13 procent gestegen. Van alle gemelde gevallen van mishandeling en openlijk geweld is ruim eenderde gericht tegen homoseksuelen.

GroenLinks presenteert binnenkort een initiatiefwet om de strafmaat voor 'hatecrimes' wettelijk te verhogen. De straf voor plegers van een misdrijf met als motief discriminatie vanwege bijvoorbeeld geaardheid, etniciteit of religie zouden dan standaard met eenderde worden verzwaard.

Met de steun van VVD, PVV en CDA, die zich positief hebben uitgelaten over de aanpak van discriminatoir geweld, lijkt het initiatief op een kamermeerderheid te kunnen rekenen.