NIJMEGEN - Een demonstratie tegen het kraakverbod is zaterdag in Nijmegen geëindigd in relletjes. De mobiele eenheid moest in actie komen toen krakers vanaf het eindpunt op het Joris Ivensplein terug richting de binnenstad wilden.

De politie werd bekogeld met (bier)blikjes en een plantenbak. De politie hield in totaal dertien mensen aan.

De politie arresteerde voor het begin van de protestmars al twee mensen. Een had geen geldig kaartje voor het openbaar vervoer, een tweede stond gesignaleerd voor het afstaan van DNA.

De elf anderen zijn aangehouden voor openlijk geweld, belediging of het niet voldoen aan politiebevelen.

Spandoeken

Volgens de politie liepen ruim vijfhonderd krakers en sympathisanten mee in een betoging door Nijmegen. Ze trokken met geluidswagen en spandoeken in een protestmars door het centrum van de stad.

Op twee plekken werden toespraken gehouden tegen het kraakverbod dat vrijdag van kracht werd. De krakers lieten weten dat ruim duizend sympathisanten naar Nijmegen waren gekomen.

Rake klappen

De politie kon niet te verhinderen dat demonstranten tussen het winkelend publiek in Nijmegen belandden. Via het Kronenburgpark, waar de ME een charge uitvoerde en de politie te paard rake klappen uitdeelde, ontstond in de stad een kat-en-muisspel met de politie.

Aan de kant van de politie vielen drie lichtgewonden. De krakers meldden in een persbericht dat aan hun kant vijf gewonden zijn gevallen, waarvan drie ernstig.

Hoewel het tot een confrontatie kwam, is de politie niet ontevreden over het verloop. De organisatie heeft zich aan de afspraken gehouden en zich gedistantieerd van het groepje dat de confrontatie opzocht, aldus de politie.

Amsterdam

Vrijdag kwam in het Amsterdam ook tot ongeregeldheden tussen de kraakbeweging en de politie. Na een protesttocht werd in de Spuistraat een pand gekraakt en kwam het tot een treffen tussen krakers en de mobiele eenheid.

De politie hield elf mensen aan die zaterdagavond nog vastzaten. Over een mogelijke ontruiming van het gekraakte pand in de Spuistraat heeft de politie nog geen besluit genomen.

Krakers in Nijmegen