RIJSWIJK - De Pakistaanse Talibanleider Wali ur Rehman dreigt met aanslagen gericht tegen Nederland, als reactie op ''wetten'' die Nederland zou maken ''tegen de islam'' en het ''belachelijk maken van de islam''.

Hij zei dat in een interview dat het RTL Nieuws vrijdag uitzond. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) kent de uitlatingen, maar ziet hier geen aanleiding in om het huidige dreigingsbeeld 'beperkt' aan te passen.

''We nemen dit soort signalen serieus'', reageerde zijn woordvoerster in een reactie. ''Maar deze uitlatingen waren ons bekend en die hebben we al meegewogen in ons dreigingsbeeld.''

''De weg die de Nederlandse regering sinds een paar jaar is ingeslagen is heel erg gevaarlijk'', vertelde Wali ur Rehman.

Lesje leren

''Ze proberen steeds nieuwe wetten te maken tegen moslims. Ze maken de islam belachelijk en proberen hem te beperken. Volgens ons is dit de eerste fase van de plannen van de Nederlandse regering. Daarom zullen we proberen, en dat heeft voor ons de prioriteit, om ze een lesje te leren. Ze zullen ervoor boeten dat ze wetten maken tegen de islam.''

Islamvijandig

Internationale terroristische groepen vinden Nederland nog steeds een islamvijandig land en daarmee een 'legitiem' doelwit, meldde het laatste dreigingsbeeld van de NCTb op 13 september.

Er zijn volgens de analyse de afgelopen maanden geen concrete aanwijzingen geweest voor aanslagen tegen Nederland. Daarom blijft het dreigingsniveau voor Nederland 'beperkt'.

Risico

Het risico van terroristische aanslagen tegen Nederlanders is groter in of bij gebieden waar jihadistische groepen actief zijn, denkt de NCTb.

Het gaat dan om gebieden als Pakistan, Afghanistan, Indonesië, Noord-Afrika, Somalië en Jemen.

Legitiem doel

Nederland heeft nog steeds een hoog internationaal profiel en wordt door extremisten gezien als een legitiem doel, omdat de Nederlandse overheid moslims zou onderdrukken.

Een andere reden voor het gebruik van geweld is dat er in Nederland uitlatingen worden gedaan die als 'moslimvijandig' kunnen worden opgevat.

Met name PVV-leider Wilders heeft internationaal veel aandacht getrokken met uitlatingen en voornemens, zonder dat dit overigens leidde tot concrete bedreigingen, concludeerde de NCTb.