AMSTERDAM - Een krakersdemonstratie die aanvankelijk vreedzaam begon op het Spuiplein in Amsterdam is vrijdagavond uitgelopen op rellen.

Tientallen krakers waren in de hoofdstad bijeen gekomen om te demonstreren tegen het kraakverbod dat vrijdag is ingegaan.

Rond acht uur keerde zich een aantal krakers op de Spuistraat met geweld tegen de aanwezige politie en ME. Ze gooiden met stenen en brachten vernielingen aan.

Twee politiemensen raakten gewond; waarschijnlijk ook een nog een onbekend aantal krakers. Drie politiepaarden raakten gewond.

Charge

De ME heeft een charge uitgevoerd op de groep waarna deze uiteenviel. Op verschillende plaatsen in de binnenstad hielden zich groepjes krakers op, te herkennen aan capuchons die ze over hun hoofd hebben getrokken en sjaals waarmee ze hun gezicht deels bedekken.

De krakers hebben een spoor van vernieling achtergelaten in het gebied in een deel van de Amsterdamse grachtengordel.

Auto's

Ze hebben stenen uit de straat getrokken, auto's beschadigd, vuilniszakken uit elkaar getrokken, en er woedden brandjes, gevoed door onder meer stukken hout. In de Spuistraat lag een auto op zijn kant.

De baldadige krakers hadden veel publiek voor hun actie, die plaatsvond in een deel van de stad op dat moment drukbezocht werd door bezoekers van horecagelegenheden. ''Het lijken de jaren 70 wel'', zei iemand op een terras. Ook was er veel media afgekomen op de onlusten.

Rond half tien leek de rust in de binnenstad enigszins teruggekeerd

De kraakbeweging laat in een reactie weten dat ooggetuigen spreken van provocatie door de Amsterdamse politie. Politiepaarden zouden op de menigte in hebben gereden.

Eindhoven

Het zogenoemde bestuurlijk interventieteam van de gemeente Eindhoven heeft vrijdagochtend twee kraakpanden gecontroleerd op overlast en onveiligheid.

De panden werden niet ontruimd en de meeste van de in totaal twaalf krakers werden met rust gelaten.

In beide panden bleek de situatie onveilig maar niet zodanig dat het gebruik gestaakt moest worden, aldus een bericht van de gemeente.

Toeval

Een gemeentewoordvoerster denkt dat het toeval is dat de overlastcontrole juist vrijdag gebeurde maar verwijst voor vragen over handhaving van het kraakverbod naar justitie.

Een 24-jarige vrouw uit Bladel werd wel aangehouden omdat zij nog een celstraf had openstaan.

Van der Laan

Burgemeester Eberhard van der Laan reageerde vrijdagnacht kort op de rellen in de hoofdstad.

''Er is vanavond heftig geweld gebruikt door krakers tegen de politie en er zijn vernielingen aangericht in de stad. Je mag je ongenoegen uiten over de vandaag in werking getreden kraakwet, maar nooit op deze manier. Tegen geweld en intimidatie treden wij vanzelfsprekend op. Door de inzet van de politie is het op dit moment naar omstandigheden weer rustig in de stad."

 Lees tweets over het rellen op NUlive

Bekijk onze special over krakers op Nu&Toen

Krakers demonstreren in Amsterdam