DEN BOSCH - Voor de rechtbank in Den Bosch is vrijdag vijf jaar cel geëist tegen de twee hoofdverdachten in een omvangrijke beleggingsfraudezaak, de zogeheten TPC-zaak.

De 47-jarige Wilfred A., vermogensbeheerder en eigenaar van beleggingsadviesbureau TPC, en zijn advocaat Thijs B. (61) uit Maastricht zouden vanaf 1998 investeerders in binnen- en buitenland voor tientallen miljoenen euro’s hebben opgelicht.

Door het verstrekken van misleidende informatie wisten ze hen te verleiden geld te steken in risicovolle, veelal buitenlandse projecten, aldus het Openbaar Ministerie (OM). De bedrijven gingen failliet en de beleggers konden fluiten naar hun centen.

Wilfred A. werd in 2005 in zijn kantoor in het Limburgse Steyl door een boze belegger beschoten. Deze belegger, een tandarts, is daarvoor veroordeeld tot vijf jaar cel.

Drietal

Naast de twee hoofdverdachten stonden nog drie anderen terecht: Willem L. (34) uit Nijkerk, Paul S. (56) uit Belfeld en Henk K. (53) uit Ravenstein. Ze vormden samen met A. en B. een criminele organisatie volgens het OM. Die eiste tegen L. dertig maanden cel waarvan tien voorwaardelijk, tegen S. 24 maanden cel waarvan acht voorwaardelijk en tegen K. achttien maanden cel waarvan zes voorwaardelijk.

De zaak is aan het rollen gebracht door een aangifte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in 2005. Later deed advocaat Hendrik-Jan Bos ook aangifte namens vijftien gedupeerden.

Voorarrest

De verdachten zijn op 7 januari 2008 aangehouden en zijn inmiddels allemaal op vrije voeten. Hoofdverdachten A. en B. hebben 249 dagen in voorarrest gezeten.

Behalve aan (pogingen tot) oplichting en deelname aan een criminele organisatie zouden de hoofdverdachten zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen van geld, meineed en faillissementsfraude. A. wordt tenslotte valsheid in geschrifte verweten en B. verboden wapenbezit.

Volgende week en de week daarna komen de advocaten van de verdachten aan het woord. Het is de bedoeling dat de rechtbank uitspraak doet op 22 november.