AMSTERDAM - De volgende minister van Justitie moet een nieuw besluit nemen over het al dan niet geheimhouden van delen van het feitenonderzoek na de vuurwerkramp in Enschede. Dat heeft de rechtbank in Almelo vrijdag bepaald.

Na de ramp is een strafrechtelijk onderzoek gedaan door het zogenoemde Tolteam. Daarna heeft de rijksrecherche een feitenonderzoek verricht naar het functioneren van dat team.

Dat rapport bleef lange tijd geheim. Pas na lang aandringen van onder meer de Twentsche Courant Tubantia stuurde minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) het rapport in 2007 naar de krant.

Het rapport was interessant omdat twee oud-rechercheurs van het Tolteam beweerden dat het team heeft geprobeerd de rechtbank te misleiden. Zo zou het voorarrest van hoofdverdachte André de Vries steeds zijn verlengd op basis van onjuiste informatie.

De rechercheurs werden in hun beweringen gesteund door onderzoekers van de Universiteit Maastricht.

Niet gesjoemeld

De krant concludeerde uit het rapport echter dat niet is gesjoemeld. De rechercheurs eisten dat de bijlagen van het rapport openbaar zouden worden omdat daar anders uit zou blijken.

Hirsch Ballin weigerde, maar de rechter heeft zijn besluit nu vernietigd. Dat betekent dat er nu opnieuw een beslissing moet worden genomen.

In mei werd bekend dat een nieuw rechercheteam de vuurwerkramp nog eens onder de loep gaat nemen. Mogelijk leidt dat tot een officiële heropening van het onderzoek.

Nieuwe verklaring

Aanleiding is een nieuwe verklaring van een schoonzus van oud-directeur van het voormalige SE Fireworks Willy Pater. Zij vertelde dat Pater en een klusjesman de avond voor de ramp, waarbij in 2000 23 mensen omkwamen, hadden afgesproken de volgende dag op het bedrijf te werken.

Als blijkt dat werd gewerkt op de dag van de ramp, zou de oorzaak een bedrijfsongeval kunnen zijn in plaats van brandstichting. Pater heeft destijds aangifte gedaan van laster en smaad.

Donderdag werd bekend dat het nieuwe onderzoek nog niet is afgerond. Er zijn nog zaken die verder moeten worden onderzocht.