DEN HAAG - De Hoge Raad heeft de veroordeling van Maurice de Hond door de civiele rechter voor zijn onrechtmatige verdachtmakingen in de Deventer moordzaak vrijdag bevestigd.

De burgerrechter veroordeelde de opiniepeiler tot een forse schadevergoeding aan 'klusjesman' Michaël de Jong van het slachtoffer van de Deventer moordzaak, de weduwe Jacqueline Wittenberg. Ook de vriendin van De Jong kreeg financiële genoegdoening toegewezen.

De Hond wees de klusjesman aan als de dader van de geruchtmakende moord, terwijl Ernst Louwes, de fiscaal adviseur van de weduwe, daarvoor was veroordeeld. Verder beweerde de opiniepeiler dat de vriendin van De Jong hem een vals alibi had verschaft.

Strijd

Louwes kreeg twaalf jaar cel. De Hond is ervan overtuigd dat hij ten onrechte voor het misdrijf is veroordeeld en voert al jaren strijd om zijn gelijk te halen.

De Hond deed zijn gewraakte uitlatingen in 2006 in diverse media en op zijn eigen weblog. De rechter verbood hem ook om nog langer openlijk zijn overtuiging te verkondigen.

Verdachtmakingen

Volgens de Hoge Raad heeft de lagere rechter terecht geoordeeld dat De Jong en zijn partner niet mochten worden blootgesteld aan ''lichtvaardige verdachtmakingen'' in de media en op internet. Deze verdachtmakingen worden volgens de raad niet gerechtvaardigd door de vrijheid van meningsuiting, waarop De Hond zich beriep.

De opiniepeiler werd ook strafrechtelijk vervolgd voor smadelijke uitlatingen jegens De Jong. In die procedure veroordeelde het gerechtshof in Amsterdam De Hond in oktober vorig jaar tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De Hond heeft eerder aangekondigd indien nodig naar het Europese Hof van de Rechten van de Mens te stappen, om zijn veroordeling aan te vechten.