HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft donderdag de 51-jarige Serviër Milorad P. vrijgesproken van het plegen van een moordaanslag op Heinekenontvoerder Cor van Hout in 1996. Er waren weliswaar sterke aanwijzingen tegen P., maar doorslaggevend bewijs ontbreekt, vindt de rechtbank.

Tegen P. had het Openbaar Ministerie (OM) twaalf jaar cel geëist.

Op 27 maart 1996 werd Van Hout beschoten, terwijl hij met vrouw en kind in zijn stilstaande auto zat, in de Deurloostraat in Amsterdam. Van Hout raakte ernstig gewond, maar overleefde het geweld.

Camera's

De woning van Van Hout werd destijds met twee camera’s geobserveerd in het kader van een onderzoek naar grootschalige drugshandel, City Peak geheten. Een van de camera’s, bedoeld om kentekens vast te leggen van bezoekers van Van Hout, registreerde de aanwezigheid van een heen en weer lopende man, kort vóór de aanslag.

Deze man werd tijdens het onderzoek naar de aanslag door drie getuigen voor 100 procent als Milorad P. herkend.

Vaag

Met de andere camera, die het overzicht van de straat registreerde, werd de aanslag zelf opgenomen. Deze beelden zijn echter te vaag om P. er als schutter op te herkennen, vindt de rechtbank. Bovendien zijn deze beelden niet aan de drie getuigen, onder wie P.’s ex-vrouw, voorgelegd.

P.’s advocaat Jan Boone was aangenaam verrast door de vrijspraak. Hij had weliswaar betoogd dat er er volstrekt onvoldoende bewijs tegen zijn cliënt was, maar hield sterk rekening met een veroordeling.

Hoger beroep

Het OM tekent hoger beroep aan tegen de vrijspraak. ''Er is bij de rechtbank geen twijfel dat P. enkele minuten vóór de aanslag in de Deurloostraat was’’, aldus een woordvoerder. ''De rechtbank wil alleen het laatste stapje met het OM niet maken.’’

Milorad P. werd vorig jaar in Zweden gearresteerd, op verzoek van de Nederlandse justitie. Volgens de OM-woordvoerder zal hij donderdag rechtstreeks vanuit het huis van bewaring worden overgedragen aan de Vreemdelingendienst om het land te worden uitgezet.

Cor van Hout was in 2000 nogmaals het doelwit van een aanslag. Ook die mislukte. In januari 2003 werd hij alsnog geliquideerd, in Amstelveen.