URK - Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de twee jongens uit Urk (13 en 14) die medeverdachte zijn in de moordzaak van hun 14-jarige plaatsgenoot Dirk Post, dat ze het slachtoffer niet hebben gewaarschuwd voor de hoofdverdachte J. van der H..

Die zou aan hen hebben gemeld dat hij Post ging vermoorden.

Dat blijkt uit de tenlastelegging in de zaak die volgende week wordt behandeld door de rechtbank in Lelystad. Justitie had eerder de zwaardere verdenking tegen hen van medeplichtigheid aan de moord op Dirk Post.

Messteken

De jongen werd op 18 november vorig jaar dood aangetroffen in een bos aan de rand van Urk. Justitie verdenkt Van der H. (16) ervan dat hij Post een dag eerder met meerdere messteken om het leven heeft gebracht.

Omdat de verdachten nog minderjarig zijn, wordt de zaak achter gesloten deuren behandeld. Dat gebeurt op 5 en 6 oktober.

Alternatief scenario

Van der H. heeft tot nu toe ontkend dat hij Dirk Post heeft doodgestoken. In de eerste verhoren nadat hij was opgepakt heeft hij de rechercheurs een alternatief scenario geschetst, liet zijn advocaat Ilse van der Meer eerder weten.

De advocaten van de twee medeverdachten hebben eerder gezegd dat hun cliënten niet bij het misdrijf aanwezig waren. De jongens waren wel met de hoofdverdachte en het latere slachtoffer samen naar het bos gegaan.