BREDA - De vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) heeft een kort geding aangespannen om te voorkomen dat zorgverzekeraar CZ vrijdag een lijst publiceert met de prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkanker.

Secretaris Chris Wiggers heeft dat donderdag aangekondigd. De spoedprocedure dient donderdagmiddag bij de rechtbank in Breda.

CZ kondigde maandag publicatie van de lijst aan. De zorgverzekeraar wil geen zaken meer doen met zes ziekenhuizen die slecht presteren op het gebied van borstkanker. CZ is de eerste zorgverzekeraar die ziekenhuizen gaat straffen voor hun slechte prestaties.

De vereniging wil dat CZ publicatie van de lijst opschort voor open overleg over de beoordeling en indeling van beste, goede, matige en onvoldoende ziekenhuizen.

Aantal operaties

SAZ is het fundamenteel met CZ oneens dat de kwaliteit van borstkankerzorg vooral is gebaseerd op het aantal operaties in een ziekenhuis. Een ziekenhuis met minder dan zeventig borstkankerbehandelingen per jaar kan nooit een voldoende scoren, zegt SAZ. ''Deze indeling diskwalificeert instellingen die goede zorg leveren’’, staat in een verklaring.

De publiciteit die CZ zoekt, zorgt bovendien voor onduidelijkheid en onrust bij patiënten en doet de inspanningen van artsen en ziekenhuispersoneel ernstig tekort, voert de vereniging verder aan.