ROTTERDAM - Studentenorganisatie ISO overweegt juridische stappen tegen Hogeschool InHolland nu studenten van de opleiding Media en Entertainment Management (MEM) ervaren dat hun diploma niks meer waard is.

Dat verklaarde voorzitter Guy Hendricks donderdag.

Een commissie onder leiding van oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers concludeerde in een onderzoek dat InHolland te makkelijk diploma's uitdeelde aan deze langstuderende studenten van de MEM in Haarlem.

Bij het ISO hebben zich tot nu toe vijf studenten gemeld die het afgelopen schooljaar hun ‘papiertje’ kregen uitgereikt. Zij lieten het ISO weten dat ze nu problemen ondervinden op de arbeidsmarkt. ''Een student vertelde dat hij in een sollicitatieprocedure zat, maar te horen kreeg dat het diploma geen waarde heeft’’, aldus Hendricks.

Eigen naam zuiveren

Hendricks vindt het niet meer dan normaal dat InHolland de gedupeerde studenten tegemoet komt. ''InHolland is nu vooral bezig met haar eigen naam te zuiveren, maar vergeten de studenten. Die zitten met de brokken.’’ Het ISO weet nog niet zeker of het een juridische procedure start, omdat het eerst wil afwachten of InHolland met iets substantieels komt.

''Het meest markante verhaal vond ik nog wel dat van een afgestudeerde student die stelde dat hij een nieuw studie wil gaan beginnen. Hij zei vier jaar voor niets te hebben gestudeerd, maar kan een nieuwe, tweede studie eigenlijk niet betalen omdat die duizenden euro’s extra gaat kosten."

Onderzoek naar kwaliteit

Een woordvoerder van InHolland zegt eerst de resultaten te willen afwachten van het onderzoek naar de kwaliteit van de opleiding. ''Als die beneden de maat blijkt te zijn, gaan we dat oplossen met de studenten. Daar is het college van bestuur altijd heel helder in geweest.’’ Die kwaliteitscontrole vindt nu plaats door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO).