LEEUWARDEN - Een brugwachter in Leeuwarden heeft dinsdag geweigerd de brug dicht te doen voor een motoragent die met zwaailicht en sirene op weg was naar een noodgeval. De man is aangehouden en heeft een proces-verbaal gekregen.

De agent was op weg nadat hij een melding had gekregen dat een collega in nood verkeerde. Bij de open brug maakte hij oogcontact met de brugwachter en gebaarde hem de brug te sluiten. Dat weigerde de man, al was er geen scheepvaartverkeer in zicht, aldus de politie.

Ook nadat de agent mondeling had toegelicht waarom hij haast had, bleef de man bij zijn besluit. Nadat hij tien keer was gesommeerd de brug te sluiten, kwam hij pas in beweging.

De agent vervolgde zijn weg, maar kreeg al snel te horen dat het incident met zijn collega was afgehandeld en keerde terug naar de brug.

Hectiek

De man verklaarde dat hij geen alarmmelding had binnengekregen. Normaal gesproken krijgen Friese brugwachters die meldingen om te kunnen anticiperen op naderende voertuigen van hulpdiensten. ''Daar is in de hectiek kennelijk iets mee misgegaan'', aldus een politiewoordvoerder, die het echter niet als excuus ziet.

De brugwachter zou verder hebben verklaard dat hij van zijn werkgever, de gemeente, de brug een minimum aantal minuten moet openhouden. ''En die waren nog niet voorbij'', volgens de zegsman.

Onderzoek

De gemeente Leeuwarden liet weten dat de man een ervaren brugwachter is. ''Wij beschouwen dit als een ernstige zaak en zullen een intern onderzoek instellen naar de omstandigheden waaronder dit heeft plaatsgevonden'', staat in een verklaring.

''Tot wij hem hebben gesproken, doen we geen mededelingen'', lichtte een woordvoerder toe.