DEN HAAG - ''Ik heb er een extra sigaret om opgestoken'', jubelt secretaris Wiel Maessen van de Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer (KHO) woensdag in reactie op berichten in diverse media dat het aanstaande kabinet Rutte het rookverbod in kleine cafés wil opheffen.

Maessen is zeer tevreden met het besluit. ''Maar we moeten wel alert blijven, de strijd is nog niet voorbij.'' Het liefst ziet hij het rookverbod in de hele horeca opgeheven worden.

KHO vertegenwoordigt ongeveer 1250 van de vijfduizend kleine kroegen in Nederland.

'Gerechtigheid'

Ook de eigenaren van het Groningse café De Kachel, dat in februari 2009 als eerste kroeg voor de rechter moest verschijnen wegens het herhaaldelijk overtreden van het rookverbod, reageren opgelucht. "Eindelijk gerechtigheid", zegt Gerard Sannes. "Hier drinken we vanavond een extra biertje op."

Sannes houdt nog wel een slag om de arm. "Er moeten nog wel wat hobbels genomen worden voordat er een definitief regeerakkoord ligt", aldus de ondernemer, die zegt overladen te worden met sms'jes. Ook verwacht hij dat Koninklijke Horeca Nederland en Stivoro nog dwars zullen gaan liggen.

Ondanks het rookverbod werd in er in De Kachel nog altijd gerookt. Het Groningse café kreeg in totaal zeven boetes van elk 300 euro opgelegd. Aan advocaatkosten waren de eigenaren de afgelopen jaren zo'n twintigduizend euro kwijt.

Hoop

Kroegeigenaar Tonny van Haperen van café Victoria in Breda is blij, maar wacht nog even met het buiten hangen van de vlag. "Het is nog niet officieel. Ik hoop dat er een kern van waarheid in de uitgelekte plannen zit", laat hij vanuit Amsterdam weten.

Van Haperen is al geruime tijd aan het procederen over het rookverbod in kleine cafés. Onlangs ging hij nog in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem dat het roken in eenmanszaken met en zonder personeel weer verbood. "Ik heb nog niet met mijn advocaat gesproken. Ik weet niet wat er met deze zaak gaat gebeuren."

Astmafonds

Het Astma Fonds heeft woensdag woedend gereageerd op de verwachte opheffing van het rookverbod in kleine cafés. ''De miljoen longpatiënten in Nederland zijn als eerste de dupe. Maar zij niet alleen. Het algehele rookverbod heeft de steun van de meeste Nederlanders en van onze hoogste rechters'', liet directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds weten.

Het rookverbod in de Nederlandse horeca ging in 2008 in. Het merendeel van de horecaondernemers heeft zich erbij neergelegd, een aantal ging in verzet. Onder hen waren vooral de eigenaren van eenmanszaken die hun omzet zagen dalen.

Het algehele rookverbod in de horeca is de beste bescherming voor de volksgezondheid, zegt Rutgers. ''Daar ging het rookverbod toch om. Dat moeten we niet te grabbel gooien.''