Storing in matrixborden Amsterdam

AMSTERDAM - Een storing in de matrixborden boven de snelwegen rond Amsterdam heeft woensdagochtend tot een verkeerschaos geleid. Door de storing bleven de borden een rood kruis aangeven.

De kruizen waren geplaatst vanwege werkzaamheden en hadden woensdagochtend moeten verdwijnen, meldt Rijkswaterstaat.

Tijdens de werkzaamheden werd echter een kabel geraakt, waardoor de matrixborden niet meer op afstand konden worden bediend. Daardoor konden de rode kruizen niet van de borden worden afgehaald.

Dat leidde vooral op de binnenring van de A10 tot vertraging. Die liep volgens de Verkeersinformatiedienst op tot meer dan een uur. Ook borden tussen knooppunt De Hoek en knooppunt Raasdorp op de A5 van Hoofddorp richting Haarlem en op de A9 ter hoogte van Badhoevedorp waren getroffen.

Maximumsnelheid

Monteurs zijn uiteindelijk langs alle borden gegaan om de rode kruizen eraf te halen. De borden werken nu automatisch. Met verkeerslussen wordt de snelheid in de gaten gehouden en zo nodig schrijven de borden een maximumsnelheid voor.

Een rood kruis kan er echter alleen handmatig worden opgezet. Als iemand nu dus midden op de weg pech krijgt kunnen er geen rode kruizen voor de veiligheid boven de weg worden gezet. "Als dat gebeurt, sturen we er een medewerker op af", zegt de woordvoerder.

"Ondertussen proberen we de kabelbreuk zo snel mogelijk te repareren." Of dat voor de avondspits lukt, is niet bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie