Honderden mijnen in Cadzand

CADZAND - In het Zeeuwse Cadzand zijn dinsdag bij onderzoek naar explosieven 350 mijnen gevonden. Dat liet de gemeente weten. De mijnen liggen in grond waar een recreatiepark moet komen.

Het onderzoek is onderdeel van een grootschalig onderzoek waarbij vorige week al grote bommen werden gevonden. De bedoeling was alle explosieven na de herfstvakantie pas onschadelijk te maken.

Vanwege de aard en toestand van de mijnen worden deze dinsdagmiddag en woensdagochtend al onschadelijk gemaakt.

De Explosieven Opruimingsdienst is hiervoor ingeschakeld. Omwonenden zullen hiervan geen hinder ondervinden.

Personeellandmijnen

De gemeente deed eerder dinsdag melding van de vondst van 350 zogeheten personeellandmijnen, maar later op de dag werden er nog eens 350 gevonden. De personeellandmijnen waren indertijd gericht tegen personen, niet tegen voertuigen.

Ze werden, volgens een gemeentewoordvoerster, door de Duitsers gebruikt als bescherming voor hun bunkers tegen de geallieerden. ''De mijnen zijn ook niet groot. Je kunt het vergelijken met een soepblik met daarop een waxinelichtje.’’

De EODD heeft de mijnen die op scherp stonden dinsdag op de locatie tot ontploffing gebracht. De overige vijfhonderd worden woensdag bij het strand in Nieuwvliet onschadelijk gemaakt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie