OM eist celstraf tegen oppas verdronken kind

AMSTERDAM - De vader die in oktober vorig jaar de 7-jarige Lincoln meenam naar zwembad De Meerkamp in Amstelveen, waar het jongetje verdronk, moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) de cel in.

De officier van justitie eiste dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam een celstraf van vijftien maanden wegens dood door schuld.

De in Amsterdam woonachtige Braziliaan Carlos Antonio de T. (47) ging in de sauna zitten terwijl zijn dochter, het slachtoffer en twee andere vriendjes, die hij allemaal had meegenomen voor een middagje zwemmen, in het bad achterbleven.

Lincoln, die geen zwemdiploma had, verdween daar onder water en verdronk. Het OM verwijt De T. roekeloos, onoplettend en nalatig gedrag.

Slachtoffertje

De verdachte gaf de oudste van het stel (10) opdracht op zijn vriendjes te letten toen hij zelf de sauna in ging. De verdachte zei zich bewust te zijn van het feit dat het slachtoffertje klein en jong was. Hij stelde echter dat het zwembad veilig was en de kinderen zich goed voelden. ''Er was immers een badmeester aanwezig. Ik heb er nooit aan gedacht dat zoiets kon gebeuren.''

De officier van justitie nam het de verdachte kwalijk dat deze nooit aan de moeder van Lincoln heeft gevraagd of het jongetje een zwemdiploma had. ''De verdachte heeft er kennelijk geen enkel moment aan gedacht dat hij verantwoordelijk was voor de veiligheid van de kinderen.''

Verantwoordelijkheidsgevoel

Volgens de rechtbank heeft de verdachte een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel en heeft hij de kinderen in de steek gelaten. Volgens de advocaat van De T. zou de rechter zijn cliënt moeten vrijspreken of hooguit veroordelen tot een taakstraf.

Hij bepleitte dat andere factoren een rol hebben gespeeld bij het, in zijn ogen, noodlottige ongeval. Zo zou de badmeester vanaf zijn stoel geen zicht hebben gehad op de plek waar het kind verdronk. ''Ook anderen hebben Lincoln niet opgemerkt toen hij op de bodem lag. De vraag is of mijn cliënt dat wel had gedaan als hij er bij was geweest.''

De rechter doet op 12 oktober uitspraak.

Lees meer over:
Tip de redactie